Масовото тестване в Банско откри 115 преболедували и нито един болен с Covid-19

Масовото тестване за коронавирус в Банско, което обхвана 2250 души през последния месец, е открило наличието на антитела при 115 жители. Това са хора, които са се срещали под една или друга форма с вируса скоро или по-отдавна, но сред тях не са били открити болни в момента. По преценка на здравните власти някои от положителните при серологичните тестове хора са били насочени и за PCR изследване, но пробите им са били отрицателни, което означава, че те не са имали прясна инфекция.

През последния близо месец с бързи тестове са били изследвани общо 2250 души, отчетоха във вторник от община Банско.

Масовото тестване започна веднага след падането на двуседмичната карантина, която бе наложена в курорта в средата на март. Това беше първото населено място, поставено под карантина, след открити няколко случая на заразени, работещи в града, както и чуждестранни туристи с положителни проби след завръщането си от курорта.

С предимство са били изследвани работещите на първа линия полицаи, медицински лица и социални работници. Тествани са били и всички заети в сферата на хотелиерството и ресторантьорството в курорта, както и много жители на Банско.

В самия град Банско са изследвани 2010 души, а също и 162 в Добринище и 78 от населени места по поречието на река Места. Наличие на антитела е установено при 112 човека от Банско, което е малко над 5.5 на сто от изследваните.

Общината одобрява мерките и се готви за летния сезон

От общината смятат, че приложените мерки са помогнали за спиране разпространението на вируса в курортния град. От местната управа коментираха, че резултатите от тестовете показват, че населението в общината е здраво и няма установен голям брой преболедували за периода на извънредното положение.

Община Банско вече работи и по подготовката на летния развлекателен и културен сезон при спазване на санитарни и други изисквания в условия на глобална пандемия, съобщиха от общината.

При изследванията екипите на регионалната здравна инспекция (РЗИ) са били подпомогнати от общопрактикуващите лекари в Банско.

Проверката за наличие на антитела за новия коронавирус е направена с отпуснати от правителството и с дарени бързи тестове. По-рано стана ясно, че освен предоставените от националния оперативен щаб, 2000 бързи теста са били дарени на община Банско от политика от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски. 

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини