Новите случаи на COVID-19 са 37, никого не плашим

Когато заплахата отмине, всички започват да правят анализи, заяви проф. Кантарджиев на брифинга в събота, 16 май, с дългогодишния си опит на епидемиолог. Всички препоръки на щаба през изминалите 10 седмици са били на база научен анализ. Не сме плашили и винаги сме казвали истината на базата на постъпилата информация, подчерта той. Със забавянето на случаите имаме една много по-подготвена здравна система, да има по-малко страдания, по-малко болни и смъртни случаи. Мерките не бяха драконовски, никого не плашихме, каза специалистът, и те свършиха работа."Цифрите сами говорят, че в нашата страна заболелите и починалите са по-малко”,к аза той.

Проф. Кантарджиев подчерта, че са извършвани необходимия брой тестове, според възможностите на страната и той е съпоставим с другите балканските държави.

1161 са изследванията с PCR. Целта в началото беше 1 на 1000 седмично. Сега вече са 2 на 1000. Вече имаме лаборатории за тези изследвания. Сега има реактиви, има специалисти. В началото имахме една лаборатория, а реактивите не бяха окомплектовани.

37 са потвърдените нови случаи за изминалото денонощие. Нали не плаша никого?, запита проф. Кантарджиев. 10 са настанени в болница.

До момента регистрираните с коронавирус инфекция у нас са 2174.

1497 са активните случаи в момента.

Новите случаи са: 23 в София, 3 в Пазарджик, по 2 в Благоевград, Видин и Плевен; в Пловдив, Кюстендил, Смолян и Ямбол - по 1.

Децата до момента са 131.

Случаите на заразени медици са 233 - 11% от случаите. Това,което стана през изминалите седмици е, че помощният персонал се обучи да ползва предпазни средства и вече ги имаме в наличност навсякъде в здравните заведения.

28 души са излекуваните с две отрицателни проби през последните 24 часа, общият брой е 573.

Трима души са починали с COVID-19 за деня. Във ВМА - 76-годишна жена с хронична обструктивна белодробна болест. Мъж на 67 години от Ямбол с артериална хипертония и втори мъж на 67 години в Ямбол със сърдечно-съдово заболяване и с два стента”, информира още проф. Кантарджиев. 

Никого не плашиме, но ново изследване в Глазгоу показва, че всеки от тези починали възрастни хора е можел да живее средно 13 години за мъжете, 11 години - при жените.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини