МОСВ предупреди местните власти за очаквани интензивни валежи

Във връзка с прогноза на НИМХ за очаквани интензивни валежи от днес, 20 май, по разпореждане на министъра на околната среда и водите Емил Димитров Басейновите дирекции на Източнобеломорски, Западнобеломорски и Дунавски райони изпратиха предупреждение до областните управители и кметовете на населени места.

В писмата се предупреждава за предприемане на спешни действия по осигуряване на проводимостта на речните легла и за защита и уведомяване на населението за възможни неблагоприятни последици от вредното въздействие на водите. В рамките на своите компетентности по Закона за водите, кметовете и областните управители е необходимо да предприемат необходимите дейности за осигуряване на безпрепятствено провеждане на високи води и недопускане на наводнения на прилежащи имоти в границите и извън границите на урбанизираните територии, както и на елементи от техническата инфраструктура.

Местните власти е необходимо да информират оперативните звена към Басейновите дирекции за обстановката и възникнали проблеми.

Днес още от сутринта в западната част на страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места в планинските райони ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Ще има условия и за градушки. През нощта срещу четвъртък явленията ще продължат и постепенно ще обхванат и останалата част от страната. Температурите днес ще са между 25° и 30°, за региона на Пловдив 29°. В четвъртък се очаква захлаждане и падане на температурите до 14 ° – 21°, за Пловдивско до 16° – 17° .

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини