Как е изглеждало ежедневието в Древен Египет (видео)

Ежедневието в Древен Египет е представено в кратка реалистична 3D анимация.

Първо тя ни представя социалните класи - йерархичната пирамида. Древните египтяни варирали от изключително бедни крепостни и роби до невероятно богатите кралски особи като фараоните, смятани за живи богове и техните приближени. В Древен Египет, ако не си от кралско потекло, си свободен гражданин или роб. Във филма можем да видим ежедневието на много по-многобройната прослойка - древните египетски фермери и земеделски работници.

По-нататък научаваме защо река Нил е била толкова важна за просперитета на Египет. Повечето земеделски стопани живеели край река Нил и я използват ежедневно. Целият им живот зависел от голямата река и даже сезоните били свързани с прииждането на Нил. Трудовият живот на земеделските производители е завладяващ, можем да видим инструментите им и как отглеждат на своите култури.

След това минаваме през реконструирана древноегипетска къща с всички стаи и мебели, които са били типични за дома по онова време. Техните домашни любимци също били важни, така че накратко виждаме кучета и котки.

По-нататък виждаме диетата на древния Египет и основното в нея - бира и хляб. Продуктите от пшеница са били в основата на всички хранения.

Смъртта и отвъдният живот са следващата важна част в ежедневието на хората в древен Египет. Филмът показва какво се случва, когато египтянин умре. Продължителността на живота и причините за смъртта не са забавна тема, но ритуалите, свързани със смъртта и отвъдния живот са характерна част от древноегипетската култура.

И накрая - семейството и свободното време. Обикновеният египтянин прекарвал голяма част от живота си във ферма, работейки, но семейството винаги било основен фокус за него. Това, което децата правели в свободното си време, всъщност не е твърде различно от това, което децата правят днес.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини