Поклон на Илиева нива

Изображение 1 от 6

    Заместник- областният управител на Хасково Митко Петров участва в поклонението на Илиева нива по повод 107 години от масовото избиване на тракийски бежанци в района на Ивайловград.

    Тази година поради опасността от зараза с коронавирусна инфекция, поклонението се проведе на 6 -ти юни със семпла церемония, организирана от община Ивайловград.

    В честването участваха кметът на Ивайловград Диана Овчарова, председателят на общински съвет Ивайловград Калин Митрев, председателят на Тракийските дружества Красимир Премянов, представители на тракийските дружества, на местната власт и наследници на бежанците.

    Възпоменателната церемония в памет на загиналите над 200 тракийчета започна със заупокойна молитва и продължи с паметни слова.

    От името на Областния управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова паметни слова прочете заместникът и Митко Петров.

    „След такива исторически трагедии, свързани с предците ни, и в чисто човешки план, е нужно да сме научили урока си по човечност и да се стараем никога повече да не допускаме подобни събития да почернят съдбата ни. Да помним историята си, да пазим паметта на убитите и да живеем така, че да съхраним мира. Поклон пред жертвите и вечна им памет!“ – се казва в обръщението на д-р Здравкова.  

    Преклонението завърши с поднасяне на венци и цветя от всички присъстващи на събитието.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (10)

    • 1
      Ja
      Jack Bauer
      14 -2
      21:02, 6 юни 2020
      Вечна им памет на зверски избитите 200 невръстни дечица.
      П.П. От дпс и дост също не виждам представители?
      • За
        За сметка
        5 -1
        12:53, 7 юни 2020
        на това винаги на техните дъбирания има по някой българи- продажник. ето това сме ние по-голямата част за съжаление. боклук народ
    • 2
      Де
      Деси
      14 -2
      22:13, 6 юни 2020
      Да почиват в мир! Няма да отмъстим, но няма и да забравим!
      Поклон!
    • 3
      Пе
      Пешев
      4 -3
      23:57, 6 юни 2020
      "Илиева нива" е твърде далече от Арда и от мястото, където се е извършело клането. Защо изобщо там се прави поклонението. И от кога датира това "Илиева нива". Явно тук има изнасилване на историческите факти. Да се спре да се използва това понятие, защото по време на клането то не е съществувало. И кой е тоя Илия, които с една шмекерия иска да овековечи името си. Нерде Арда, нерде Илиева нива. В тоя район има стотици пустеещи ниви, така че тоя господин никакъв жест не е направил. И толкова ли преди 25 г държавата не е могла да осигури 10 кв м площ за паметника, та се е наложило тоя Илия да влиза в историята по тоя начин. Там където е паметника, никакво клане не е имало.
      • На
        Найден
        4 -1
        10:14, 7 юни 2020
        Клането е извършено много далече от там. Има пренаписване на историята в угода на тоя Илия.
    • 4
      Ел
      Елена
      6 0
      20:43, 7 юни 2020
      Напротив! В местността край с. Глумово са били скрити 200 бебета и малки деца на бежанци. Те са намерени и избити от турците точно там, където е мемориала. Нивата е дарена на съюза на тракийските дружества за издигане на мемориала. Клането край Арда е съвсем различно. Поклонението за това край Арда е в Маджарово!
      За Илиева нива е верен исторически факт, като място, само датата е сменена. Случило се е края на септември, но се чества юни, заради деня на детето!
      • Ди
        Димитров
        0 0
        21:08, 8 юни 2020
        Какво общо има ваш Илия с тези събития, та трябва обезателно да се споменава името му? В коя година е станало това. Аз съм израснал там и никога не е ставало дума за такова клане. Трагичното събитие трябва да си има историческо име, а не винаги да се говори за нивата на някой си Илия.
    • 5
      Ел
      Елена
      1 0
      21:34, 8 юни 2020
      Станало е 1913 год. Доколкото знам, нивата е била собственост на Илия Русинов, който я е подарил на Съюза на теакийските дружества в България, за да бъде построен мемориала.
      След пострияването му, съюза започва да организира ежегодни поклонения там. Така, като организира честванията в Маджарово и др.
    Последни новини