ЕК почерта ролята на свободните и независими медии в кризата

Ако искаме да отговорим подобаващо на дезинформацията, трябва да гарантираме свободата на словото и плурализма на демократичния дебат. Това се казва в представения в сряда документ на ЕК, в който се оценя постигнатото в борбата с дезинформацията около пандемията от коронавирус и се предлагат бъдещи действия.

Кризата показа, че свободните и независими медии представляват основна услуга, защото осигуряват на гражданите надеждна и проверена информация, която спомага за спасяването на живот. ЕС ще засили подкрепата си за независимите медии и журналисти в ЕС и по света. 

Комисията призовава държавите членки да положат допълнителни усилия, за да гарантират, че журналистите могат да работят безопасно, и за да се възползват максимално от икономическите мерки на ЕС и от пакета от мерки за възстановяване, за да окажат подкрепа на медиите, които са били сериозно засегнати от кризата, при спазване на тяхната независимост.

Разширяването на възможностите и правата на гражданите и повишаването на тяхната осведоменост, както и на устойчивостта на обществото предполага техният глас да се чува в демократичния дебат чрез защита на достъпа до информация и на свободата на словото, поощряване на медийната и информационната грамотност на гражданите, включително на критичното мислене и цифровите умения. Това може да се постигне чрез проекти за медийна грамотност и подкрепа за организациите на гражданското общество.

Комисията ще продължи да следи отражението на предприетите от държавите членки спешни мерки в контекста на пандемията върху правото и ценностите на ЕС. 

Дезинформацията може да бъде смъртоносна, се подчертава в документа, пълния текст на който можете да прочетете ТУК.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини