17 °C

Започват проверки на стопанствата за свине

Председателят на Общинската епизооточна комисия и заместник-кмет на Асеновград Тамер Бейсимов, както и заместник-кметът инженер Петър Петров заедно с представители на Областна дирекция по безопасност на храните - Пловдив ( ОДБХ ) се срещнаха с кметове и кметски наместници на населени места в общината.

На срещата бе обсъдена темата за африканската чума по свинете. От дискусията стана ясно, че в срок до 30.06.20 г.  кметовете и кметските наместници трябва да представят справка за отглежданите прасета на територията на населените места.

Доктор Михаил Кръстев, представител на ОДБХ-Пловдив, съобщи, че през изминалата година хората, чиито свине са били унищожени, са получили по 300 лева обезщетение. Същите са попълнили и декларация, че за 12 месеца няма да отглеждат прасета. Срокът изтича на 01.09.20 г. и затова ще бъдат извършвани проверки на стопаните.

Тези, които са нарушили декларираното от тях, ще им бъде наложена санкция. На останалите, които не са отглеждали свине миналата година, но пък тази имат, ще им се предостави възможност да регистрират животновъден обект, според Закона за ветеринарномедицинската дейност. Целта е животните да се ползват за задоволяване нуждите на домакинството, а не за търговия.

В животновъдните обекти хората нямат право да отглеждат женски некастрирани прасета или свине майки.

Задължението на кметовете и кметските наместници е да направят опис на всички животни, отглеждани в населениете места на общината, като в това число влизат и пчелините. Срокът за това е октомври - ноември тази година. 

Представителите на ОДБХ - Пловдив ще извършат проверки на стопанските дворове дали всички, отглеждащи свине, са регистрирани. Заявлението ще се подава в кметството на съответното населено място, след което същото се предоставя в ОДБХ - Пловдив. Регистрацията е безплатна и остава за постоянно.

Декларация се попълва само при промяна на собственост или брой на отглежданите животни.

Процедурата е изготвена в максимално улеснение на хората, уверяват от ОДБХ - Пловдив. Единственият разход за стопаните ще е да заплатят марката при регистриране, след взета проба, резултатът , от която е показал, че животното е здраво. Пробата струва 48 лева с ДДС, като ако в едно помещение се гледат няколко животни, изследване се прави само на 1.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се справите с хаоса край себе си, ако заложите на умението си да организирате и внасяте ред. С търпение и такт ще постигнете повече, отколкото с демонстрация на изключителността си. Денят е различен и интересен, а при желание може да го завършите в компанията на любим човек.
01 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажиментите днес ще ви потопят в динамиката на ежедневието. За да ви спори не допускайте някой да се намесва в делата ви. Дава ви се шанс да реализирате плановете си, не се колебайте да действате. Избягвайте конфликтите, особено с хора, с които сте свързани, било служебно или емоционално.
01 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Няма да ви липсват проблеми за решаване, но можете спокойно да се облегнете на едно сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш страничен проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Повече внимание отделете на здравето си.
01 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Решения, важни за бъдещите ви реализации ще ви накарат да потърсите мнения и се допитате до експерти в сферата, в която работите. Няма да ви липсват възможности, от вас зависи да ги оцените, като такива и да се възползвате от тях. Нечие присъствие ще ви въздейства романтично.
01 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Насочете част от енергията си към подобряването на отношенията с близък човек. Денят може да се окаже решаващ в тази посока. Непредвидени събития значително ще ви улеснят. Не придавайте толкова голямо значение на дреболиите. Ситуацията около вас е много благоприятна и просто трябва да се възползвате.
01 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е изпълнен с емоции. В чудесно настроение сте и се раздавате изцяло, а това понякога е доста изтощително. Съветите ви ще бъдат от полза за ваш близък приятел. Сигурно ще съжалявате, ако пропуснете очертаващо се събиране. Среща с интригуваща личност ще ви вълнува вечерта.
01 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес предприемате реални стъпки към дейност, която ви привлича отдавна. Отдават ви се добри възможности, опитайте се да ги оползотворите без чужда помощ. Ще имате успех, ако продължите да работите по начина, по който сте работили досега. Ще останете доволни от предложението, което съвсем случайно получавате.
01 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стойте далеч днес от дребни спорове, които само могат да ви развалят настроението. Денят е добър за вас, тъй като ще получите добри новини, които отдавна очаквате. За онези, които търсят работа, денят може да се окаже особено благоприятен. Насочете усилията си в правилната посока и доброто няма да закъснее.
01 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Теми, от които малко сте се интересували до днес ще привлекат вниманието ви. Деловите Стрелци да не приспиват бдителността към конкуренцията си, последните развития говорят за подценяването им, което не е препоръчително. Личност, която не спира да ви вълнува ще ви изненада приятно.
01 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е подходящ за срещи, запознанства и развлечения. Привлечени сте от представител на противоположния пол и това ви изпълва с надежди. Отпуснете се и се забавлявайте. Решенията ви, отнасящи се до ваши проекти са на път да се реализират. Не бъдете прекалено мнителни, сами си пречите да бъдете обективни.
01 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работата ви носи много предизвикателства днес и трябва да бъдете пределно концентрирани за да се справите с всичко, което ви предстои. Въпрос чието разрешаване отдавна отлагате, днес ще ви застави да се заемете по-сериозно с него. Моментът е много подходящ за уреждане на проблеми свързани с дома или семейството. Ще бъдете много улеснени в това отношение.
01 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете повече реалисти и не се оставяйте на емоциите да ви водят. С вътрешното си озарение ставате привлекателни за околните, а вие знаете как да използвате даденостите си. Възможни са разочарования поради разминаване на реалностите с мечтите ви. Трудът ви няма да остане неоценен, не се щадете.
01 окт 2020
Последни новини