4 °C

Започват проверки на стопанствата за свине

Председателят на Общинската епизооточна комисия и заместник-кмет на Асеновград Тамер Бейсимов, както и заместник-кметът инженер Петър Петров заедно с представители на Областна дирекция по безопасност на храните - Пловдив ( ОДБХ ) се срещнаха с кметове и кметски наместници на населени места в общината.

На срещата бе обсъдена темата за африканската чума по свинете. От дискусията стана ясно, че в срок до 30.06.20 г.  кметовете и кметските наместници трябва да представят справка за отглежданите прасета на територията на населените места.

Доктор Михаил Кръстев, представител на ОДБХ-Пловдив, съобщи, че през изминалата година хората, чиито свине са били унищожени, са получили по 300 лева обезщетение. Същите са попълнили и декларация, че за 12 месеца няма да отглеждат прасета. Срокът изтича на 01.09.20 г. и затова ще бъдат извършвани проверки на стопаните.

Тези, които са нарушили декларираното от тях, ще им бъде наложена санкция. На останалите, които не са отглеждали свине миналата година, но пък тази имат, ще им се предостави възможност да регистрират животновъден обект, според Закона за ветеринарномедицинската дейност. Целта е животните да се ползват за задоволяване нуждите на домакинството, а не за търговия.

В животновъдните обекти хората нямат право да отглеждат женски некастрирани прасета или свине майки.

Задължението на кметовете и кметските наместници е да направят опис на всички животни, отглеждани в населениете места на общината, като в това число влизат и пчелините. Срокът за това е октомври - ноември тази година. 

Представителите на ОДБХ - Пловдив ще извършат проверки на стопанските дворове дали всички, отглеждащи свине, са регистрирани. Заявлението ще се подава в кметството на съответното населено място, след което същото се предоставя в ОДБХ - Пловдив. Регистрацията е безплатна и остава за постоянно.

Декларация се попълва само при промяна на собственост или брой на отглежданите животни.

Процедурата е изготвена в максимално улеснение на хората, уверяват от ОДБХ - Пловдив. Единственият разход за стопаните ще е да заплатят марката при регистриране, след взета проба, резултатът , от която е показал, че животното е здраво. Пробата струва 48 лева с ДДС, като ако в едно помещение се гледат няколко животни, изследване се прави само на 1.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще е най-добре, ако се отдадете на пълна почивка. Позволете си го дори само през един ден от седмицата. Помислете за себе си и за неща, които да ви освежат. Предложение за вечерта ще ви мотивира за промяна на външния ви вид. Не пренебрегвайте онова, което ви предлага сърдечния партньор.
21 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате в добра физическа и психическа форма и наред със своите задачи ще се включите активно в решаването и на обществените. Ще изпълните както своите, така и очакванията на другите към вас. Волята ви ще укрепне, ще се освободите от съмненията и тревогите си, а пътя ви ще стане по-ясен.
21 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Каквито и усилия да ви струва това останете си в къщи днес и се опитайте да бъдете максимално полезни на себе си и на семейството си. Със свежото си чувство за хумор ще успеете да създадете приятна атмосфера около себе си. Поканете приятели на вечеря и се забавлявайте.
21 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите времето си в проучване на нова дейност, от която очаквате добри доходи. За да напреднете по-бързо се съветвайте с хора, които са запознати с материята и се ползвайте от опита им. Изчистете съзнанието си от тревожни мисли и се посветете на главното, ще успеете.
21 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Пригответе се за работа. Неотложни ангажименти ще приковат вниманието ви. Умората обаче, ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. И независимо от всичко трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Останете търпеливи, запазете спокойствие.
21 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Доброто сътрудничество, което градите с партньорите ви се отразява позитивно на мисленето, работата и печалбите ви. Но мислете за себе си, бъдете по-рационални по отношение изразходването на енергията си и не се разпилявайте излишно. Романтично запознанство и начало на дълга връзка.
21 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Поради многото си ангажименти днес ще решавате проблемите си в движение, но грижата ви за другите ще е от първостепенна важност за вас. Възможни са затруднения от технически характер, но ще се справите. Отношенията с човек от обкръжението ви могат да се изгладят с компромиси и от двете страни.
21 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нерешени проблеми от личен характер ще ви занимават и привеждат в активност. Бъдете прагматични и не отхвърляйте съвети и помощ. Чуждият опит също може да ви бъде полезен. Сигурно е, че няма да пренебрегнете интересите си и ще ги отстоявате докрай. Здравето ви се нуждае от повече грижи. Нуждаете се от повече ведрина в живота си.
21 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще постигнете спокойствие и ще балансирате по важност приоритетите си. Наред с това ще се погрижите за дома и семейството си. По отношение на общ проблем ще трябва да предприемете по-решителни стъпки за да го приключите в срок и добре за всички ви. Очакванията ви ще се сбъднат и ще се поздравите с успех.
21 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За да не останете разочаровани, не хранете прекалени очаквания към никого. Ще бъдете щастливи, ако станете по-малко претенциозни към другите. Отнесете се великодушно към стоящите по-долу от вас и ги насърчете. Проблем може да се окаже неразбирането, което ще срещнете от специален за вас човек. Имайте търпение и не налагайте мнението си.
21 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще въвеждате ред в делата си и без затруднение ще създавате нови познанства. Наред с това ще преосмислите отношенията си с някого, който с поведението си влияе деструктивно на мислите и решенията ви. Следвайте разума и сърцето, това ще ви помогне с достъпни средства да постигнете намеренията си.
21 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Вероятно интуицията ви подсказва да си останете в къщи днес. От друга страна не е изключено ваши добри приятели да ви отправят съблазнително предложение за веселба навън. Делови ангажименти също ще ви изкушават да напуснете леглото днес.
21 яну 2021
Последни новини