Най-малко 657 работници в германска кланица са дали положителна проба за коронавирус

Най-малко 657 работници в германска кланица са дали положителна проба за новия коронавирус от началото на тази седмица, предаде ДПА.

Здравните власти в град Гютерсло са поставили под карантина около 7000 души, включително всички, работили в кланицата.
Работата на кланицата в провинция Северен Рейн-Вестфалия временно е спряна, в окръга са затворени училищата и забавачниците. Според местните власти предприятието ще бъде затворено за период от 10 до 14 дни, а всички лица, които са били в контакт със заразените, ще бъдат тествани. Няма да се въвежда обща карантина в общината, въпреки че е надхвърлен прагът от 50 новозаразени на 100 000 жители.

В Германия неведнъж е изразявано безпокойство за трудовите и жилищните условия на работниците в месопреработвателната индустрия, много от които са сезонни работници от Източна Европа, отбелязва ДПА.

Представител на компанията "Тьонис", която притежава кланицата, отбеляза, че ниските температури в кланиците и пътуванията на източноевропейски работници по време на неотдавнашните празници до родината им може да са фактори за многото нови случаи.

На въпрос какво показва епидемията от коронавируса в кланицата за вече започналото облекчаване на ограничителните мерки в провинция Северен Рейн-Вестфалия, премиерът на провинцията Армин Лашет заяви: "Абсолютно нищо не показва, защото румънци и българи са влезли в страната и вирусът е дошъл оттам. Това няма нищо общо с облекчаването на ограниченията, а с жилищните и трудовите условия на хората."

Извън отделни нововъзникнали огнища темпото на заразяване в Германия остава ниско, като 156 от 412 окръга съобщават, че нямат нови заразени през последните седем дни.

От началото на епидемията в Германия са заразени над 187 000 души, от тях над 8800 са починали.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини