Актове за неспазване на противоепидемичните мерки на ГЕРБ и БСП

Носенето на маски в търговски обекти отново става задължително. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг в Министерството на здравеопазването след работна среща в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов във връзка с актуалната ситуация с разпространението на COVID-19.

Мярката ще бъде въведена от утре, подчерта Ананиев и добави, че предстои да се обмисли дали да остане само за търговските обекти, градския транспорт, лечебните заведения и аптеките или да бъде за всички закрити обществени места. Персоналът в търговските обекти задължително трябва да носи защитна маска. Футболните срещи ще бъдат играни пред публика от 1000 души на сектор, а останалите спортове на открито ще се провеждат до 50 процента от местата, допълни министърът. До края на седмицата ще бъде решено дали да бъде удължена извънредната епидемиологична обстановка в страната, каза още Ананиев.

Предстои засилването на контрола за спазването на всички въведени противоепидемични мерки, ситуацията е сложна, увеличават се случаите на заразени с коронавирус, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По заболеваемост на 100 000 души Северна Македония е на първо място на Балканите, а сред останалите европейски държави - Швеция. По думите на Кунчев този коронавирус продължва да не се държи като нормален вирус и топлото време не ограничи разпространението му.

Продължава тестването на персонала в детските градини в София, като към момента няма положителен резултат за коронавирус, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя ще издаде заповед за задължително носене на маски на всички закрити обществени места в столицата. По думите й би трябвало да се промени размерът на глобата за неносене на маски, тъй като сегашните 300 лв. "може би спират контролните органи да налагат санкции и затова издават предупредителни протоколи".

Актове за неспазване на противоепидемичните мерки ще бъдат издадени на партиите ГЕРБ и БСП, както и на ръководството на Националния стадион "Васил Левски", каза още д-р Кунчев. Ще им бъдат наложени санкции в размер на 3000 лв.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Mария
    1 0
    13:44, 22 юни 2020
    На човек ли?
  • 2
    Ка
    Каун
    3 -1
    14:05, 22 юни 2020
    Забележете думите на министъра!!!
    ПРЕДСТОИ ЗАСИЛВАНЕТО НА КОНТРОЛА!!!
    Тоест глоби, глоби и пак глоби!
    Така се пълни държавната хазна! От глоби и данъци!
  • 3
    Жо
    Жоро
    3 -1
    14:08, 22 юни 2020
    Отменят мерките, после викат – не ги спазвахте.
    – а бе, какво да спазваме, нали ги отменихте?
    – не, не, не ги спазвате, затова скочи броят на заразените!
    Правят задължителни маските на закрито, говорят за дистанция и дезинфекция, а те се изтъпанили *** до ***, без маски и гледат строго с идеята да минат за умни.
    Това, което ни е премиер, е проблем номер едно, много по- значим от ковид-19.
  • 4
    Ня
    Някой
    1 0
    14:53, 22 юни 2020
    За вас глобите ако сте без маски, а за мен златото!
    Кюлчетата злато в шкафчето на Бойко са рушвет от фирма, уредена със „златни” концесии.
    Произходът на невижданата корупция, която лъсна в спалнята на голия Бойко Борисов – милиони в банкноти по 500 евро и килограми кюлчета злато, започна да се разплита.Плочките скъпоценен метал от най-чистата проба 999,9 е дадена премиера заради „златните” концесии, които е получила при обиди за българската икономика условия.
    Става дума за канадската компания „Дънди Прешъс”, която благодарение именно на ГЕРБ прилапа няколко концесии за добив на злато и от години източва милиарди от недрата на България за сметка на концесионна такса от една няколко милиона на година.
    Преди време одит на Сметната палата показа колко ощетяваща е сделката с канадците.
    За трите години на одита – от 2011 г. до 2013 г., „Дънди Прешъс” е добила край Челопеч 5 153 261 тона руда. Съдържанието на мед в нея възлиза на 66 759 тона, на злато – 18,8 тона, а на сребро – 42,99 тона.
    Стойността на извлечената за трите години мед е 531 млн. долара, на златото – 939 млн. долара, а на среброто – 41 млн. долара. Общата сума на добива е над 1,5 млрд. долара, става ясно от доклада на Сметната палата.
    От тази сума под формата на концесионно възнаграждение в бюджета са влезли около 23 млн. долара (1,5%) или около 34 млн. лв. за периода 2011 – 2013 г. Община Челопеч е получила 14,7 млн. лв., а община Чавдар – 1,7 млн. лв.

Още новини

Последни новини