Как един убиец реши древен математически проблем

Животът пише най-невероятните истории. Като тази за американския затворник Кристофър Хевънс. Докато излежава присъда за убийство, Хевънс развива забележителни математически умения. И успява да реши един древен проблем, пише "Дойче веле".

Кристофър Хевънс е на 40. И излежава присъда за убийство. Дълги години животът му е низ от провали - прекъсва училище, тръгва по кривия път, не успява да си намери работа и става наркозависим. А след като извършва убийство, Хевънс е осъден на 25 години лишаване от свобода, от които му остават още 16.

Новият живот на Кристофър Хевънс

В затвора обаче животът му се преобръща, след като открива страстта си към математиката. Зад решетките Хевънс започва сам да изучава основите на висшата математика. Трудно начинание - но не заради самата математика, а защото управата на затвора отказва да му достави поръчаните от него книги и учебници. Но Хевънс намира решение: обещава да дава уроци по математика на останалите затворници и така си осигурява достъп до нужните му книги.

Скоро обаче основите на висшата математика вече не представляват никакво предизвикателство за Хевънс. И затова той решава да помоли едно специализирано издателство да му изпрати няколко издания на реномираното списание Annals of Mathematics. В писмото си затворникът пише, че числата са неговата мисия, но няма с кого да си говори за математика.

Един сътрудник на издателството решава да покаже писмото на своята партньорка Марта Черути, която на свой ред го препраща на баща си - италианския професор по математика Умберто Черути. Професорът е скептично настроен, но заради дъщеря си все пак решава да отговори на затворника. За да го изпита, професорът му поставя и една задача, свързана с проблем от Теорията на числата - тъй наречените верижни дроби, над които е размишлявал още древногръцкият математик Евклид.

След известно време италианският професор получава писмо по пощата, което съдържа една безкрайно дълга математическа формула. След като с компютър проверява изчисленията, Черути с изненада установява, че затворникът, въоръжен само с хартия и химикалка, е решил правилно прастария математически проблем. Това поставя началото на тяхното сътрудничество: Черути помага на Хевънс да формулира правилно своето доказателство, след което двамата го публикуват в Journal Research in Number Theory.Клуб на затворниците математици.

Клуб на затворниците математици

Междувременно Хевънс успява да спечели за математиката много свои съкилийници. В затвора празнуват дори тъй наречения "Ден Пи", наречен на числото 3.14, а на едно от тържествата присъства и професор Черути.

През оставащите му 16 години зад решетките Хевънс иска да се посвети и на други математически проблеми. Науката е начин да изплати своята вина пред обществото, обобщава Марта Черути разговорите си с Хевънс, който ѝ доверил, че след като излезе от затвора, иска задължително да следва математика.

Нищо чудно дотогава неговата невероятна история да бъде забелязана и от Холивуд. Защото животът наистина пише най-добрите истории.

Източник: Дойче веле

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини