Драматичен срив в цената на 'черното злато' - под $40 за барел

Цените на петрола се сринаха под $40 за барел и при двата бенчмаркови сорта заради рекордно високите американски суровинни запаси и притесненията, че бързото нарастване на случаите на COVID-19 може да спре възстановяването на търсенето, предаде Ройтерс.

Международният бенчмарк брент поевтинява с 0,94%, или $0,38 и достигна ниво от $39,93 за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за $37,17 за барел и е спад с $0,30 или 0,79%.

От Администрацията за енергийна информация на САЩ съобщиха, че запасите от суров петрол в страната са нараснали с 1,4 милиона барела, достигайки рекордно високо стойности за трета поредна седмица.

Според анализатори обаче това се дължи най-вече на голямо количество доставки от Саудитска Арабия, които са резервирани от американските рафинерии, когато цените на суровината се сринаха през март. Първоначално те смятаха, че ще се наблюдава нарастване, но оценките им бяха за значително по-бавно покачване с около 299 хил. барела.  

Пазарни наблюдатели смятат, че притесненията от втора коронавирусна вълна в няколко американски щата и бързото разпространение на заразата в Южна Америка и Южна Азия влияят негативно върху търсенето на гориво. 

"Най-новите тенденции не са обнадеждаващи", заяви ръководителят на отдела за стокови изследвания в National Australia Bank Лаклан Шоу.

"Поскъпването на петрола, което го доведе до най-високата му цена от март насам, е на пауза, тъй като техническите прогнози започват да изглеждат все по-предизвикателни", коментира ръководителят на стоковата стратегия на Saxo Bank Оле Хансен. 

Неговата прогноза е, че дори да не станем свидетели на затваряне на стопанствата по света, както се случи от средата на март, самите хора вече са много по внимателни при излизания, пътувания и туризъм, което задържа търсенето на петрол ниско.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини