13 °C

Коронавирусът сега е по-заразен от оригиналната версия

Вариантът на SARS-CoV-2, който сега доминира в света, заразява по-лесно клетките от оригиналната версия, която се появи в Китай, съобщи АФП.

Това може би го прави по-заразен за хората, но дали е така, трябва да бъде потвърдено. Изследването е публикувано в Cell (Клетка).

"Не знаем още дали човек се справя по-добре с него, или не", коментира Антъни Фаучи, директор на института по инфекциозни болести.

След като се появи в Китай и се прехвърли в Европа, вариант на новия коронавирус, който мутира постоянно като всеки друг вирус, стана доминантен. Именно европейската версия се прехвърли в САЩ. Вариантът D614G има секция, контролираща точката, с която прониква в човешките клетки.

Учените от университетите в Шефилд и Дюк и лабораторията в Лос Аламос установиха през април, че вече доминира D614G. Това ги притесни, защото мутацията прави вируса по-заразен. Тяхното твърдение обаче предизвика критики, защото не бяха доказали, че именно мутацията е причина за доминантността на вируса. Затова те направиха допълнителни експерименти.

След като анализираха данните за 999 британски пациенти, специалистите установиха, че тези с въпросния вариант имат повече вирусни частици, без това да променя сериозността на болестта.

Лабораторните експерименти показаха, че този вариант на вируса заразява три до шест пъти по-лесно човешките клетки. Лабораторните опити обаче не могат да възпроизведат действителната пандемия.

Затова изводът на специалистите е, че макар и сега циркулиращият вирус да по-заразен, това не означава, че той се предава по-лесно между хората.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (2)

  • 1
    НО
    Н О Щ
    6 -1
    12:12, 3 юли 2020
    Важното е истерията да се разраства.
  • 2
    Бж
    Бжежински
    6 -2
    12:45, 3 юли 2020
    Бжежински : „В технотронното общество тенденцията ще върви към обединяване на милиони самотни и несвързани граждани в маса, която ще бъде лесно контролирана и ръководена от харизматични хора. Те ще използват най-модерните комуникационни технологии, за да контролират масите, за да ръководят чувствата на хората и тяхното мислене.
Последни новини