Ако обичате секса, благодарете на паразитите


Дълго време за учените е оставало загадка как сексът се е превърнал в нещо толкова приятно, след като животът е еволюирал от просто устроени организми, които са се възпроизвеждали по безполов път, разделяйки се на две. Авторите на ново изследване са установили, че сексът може да се е развил като защита срещу паразити, съобщава "Лайв сайънс".

Безполовите създания не са имали нужда от партньор. Те са създавали свои точни генетични копия. Защо тогава, са се запитали учените, сексът е еволюирал в тази му форма, която хората днес познават и харесват? Една от възможните отговори е: заради паразитите.

Учените обясняват, че недостатъкът на безполовото възпроизводство е, че всички създадени клонинги имат еднаква ДНК и са еднакво уязвими към паразити. Ако паразитен организъм открие слабото място на вида, то този вид е обречен. При размножаването по полов път обаче се създават уникални комбинации от ДНК, които помагат на индивидите да оцеляват, дори много от тях да станат жертва на паразити.

За целите на изследването си учени от Швейцария и САЩ в продължение на 10 години са изучавали сладководни охлюви, обитаващи Нова Зеландия. При тях се срещат разновидности, които се размножават безполово, както и такива, които се възпроизвеждат по полов път

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини