Пет икономически причини за оставката на ГЕРБ

Ще се опитам да дам някои аргументи за оставката на правителството на ГЕРБ, които не се чуват често. Вероятно голяма част от протестиращите няма да ги припознаят, но това не ги прави невалидни. Настоящият микс от протестиращи така или иначе е особено разнообразен – всеки в политическия спектър извън властта иска "своята" промяна.

Моите аргументи са свързани с икономическата политика на България, или по-скоро пълната липса на такава през последните вече 11 г. – ГЕРБ са на власт с кратки прекъсвания от лятото на 2009 г. до днес. Ето първите пет причини, които ме карат да смятам управлението им за икономическа катастрофа:

1. Природният газ

Прекратяването на договора на "Шеврон" за проучване на залежите на шистов газ в Североизточна България е най-голямото икономическо престъпление на ГЕРБ. Потенциалните пропуснати ползи не само за енергийния сектор, но и като цяло за индустрията и домакинствата в страната се измерват в двуцифрени проценти от БВП. Към това можем да добавим и други примери като спирането на проекта край Генерал Тошево, недопускането на проучванията на газовите хидрати в Черно море, безкрайното мотаене при разширението на връзките с мрежите на съседните страни и липсата на инсталации за регазификация (или поне лесен достъп до такива).

Светът преживява газова революция през последните 10 години, а България не участва. Благодарение на ГЕРБ!

2. ВЕИ

През периода 2010-2012 г. в България се изградиха големи мощности ВЕИ централи – слънчеви, вятърни и мини-ВЕЦ. Това се случи благодарение на дългосрочните договори с изключително високи цени за изкупуване + субсидиране и от еврофондове. Публична тайна е, че голяма част от тези централи е собственост на хора, близки до властта – депутати, министри, кметове... Ежегодно тези централи поглъщат около 800 милиона лева субсидии, които ние им плащаме през сметките за ток. Разбира се, на всичко това беше ударена рязка спирачка, защото много бързо стана твърде голяма и очевидна кражбата. След 2012 г. инвестициите във ВЕИ у нас замряха.

Светът обаче се развива и ВЕИ силно поевтиняха. Навсякъде се правят инвестиции във ВЕИ на пазарна основа, а България не участва. Благодарение на ГЕРБ!

3. Енергетиката

През 2009 г. ГЕРБ дойде на власт с ясната заявка, че ще прави реформи в енергетиката, ще разпусне БЕХ, ще спре АЕЦ "Белене", ще приватизира и т.н. Нищо от това не се случи. Енергетиката продължава да бъде под контрола на същите хора, групировки и държавата и точно затова продължава да дълбае дъното. Цената на тока за избирателя е недосегаема, затова индустрията продължава да я субсидира все повече. Единствената фикс-идея на правителството изглежда е да национализира и съсипе и двете нови американски централи - важното е всичко старо и мръсно да има вечен живот и да получава плащания, дори и да не работи. За защита на интересите на българския потребител в Брюксел пък и дума не може да става. Там сделката е ясна: "Ние ви слушкаме и не пречим, вие ни давате и не пречите!"

Светът обаче се развива и енергетиката преминава към нови технологии и пазарни отношения, а България не участва. Благодарение на ГЕРБ!

4. Металите

През последното десетилетие цените на златото и медта са изключително високи, а коронакризата изведе златото до незапомнени висоти. България има значими залежи на злато и мед, а и други метали. Какво обаче се случи 6 месеца след като ГЕРБ дойдоха на власт? "Дънди Прешъс Металс" купиха металургично предприятие в Намибия и се отказаха от инвестиционното си предложение да добиват руда и произвеждат чисто злато и мед в Челопеч. А България можеше да притежава 25% от инсталацията в Челопеч, където днес можеше да се произвежда злато и от концентрата, който се добива в Крумовград, а защо не и в съседни страни като Македония. Да, ама не - изнасяме концентрат, тоест черен пясък. Правителството предпочете да изгони и тази инвестиция.

Междувременно, в страната по един или друга начин беше спряно развитието на поне 5 проекта за добив на злато, сребро, мед, волфрам, които днес вече можеха да дават работа и изключително високи доходи на десетки хиляди хора, предимно в бедни и изоставащи региони. Разбира се, парите на добивните компании не могат да мируват – като не ги искаме тук, те си търсят възможности за инвестиции в чужбина. Пропуснатите ползи за България се измерват в милиарди лева годишно, а стремителният ръст на цените на металите само ще ги увеличава.

Светът се развива, търсенето на метали и цените им бързо растат, а България не участва така, както би могла. Благодарение на ГЕРБ!

5. Автомобилите

Производството на автомобилни компоненти е сред най-бързо развиващите се бизнеси у нас през последното десетилетие. Логично е – всичко е част от веригата за глобални доставки и няма много отношения с държавата. Обаче голямата добавена стойност в този бизнес е в крайния продукт – колата. Уви, за такова нещо се иска доста по-комплексни условия и държавата има по-значима роля.

Е, каквото и да се говори и обещава от властта, България все още няма значимо производство на автомобили. Всички знаем за VW, но всъщност пропуснатите възможности са много повече. Да, ама комбинацията от некадърност, алчност и корупция винаги се е оказвала твърде висока бариера пред потенциалния инвеститор. Благодарение на ГЕРБ!

Списъкът със сигурност не е изчерпателен и всеки може да го продължи с други примери. Давайте!

Коменатр на Боян Рашев

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ма
    Марш в Америка
    11 -6
    12:13, 8 авг 2020
    Марш в Америка и се раздвай на шистовия газ.
    Искаха като кърлежи да надупчат цяла Добруджа!
    • =*
      = * =
      7 -9
      13:12, 8 авг 2020
      Марш в руския кенеф, увредено псе.
  • 2
    Ви
    видимите резултати
    4 -6
    13:09, 8 авг 2020
    Борисов и Доган прокарват руските мафиотски проекти в България.
  • 3
    No
    Nostradamus
    5 -3
    16:19, 8 авг 2020
    Тоя пич май доста е седял на слънце... От бръщолевенията му стана ясно едно: смятат, че сме от Третия свят и могат да правят каквото си искат. Като във Венецуела, Нигерия и т.н. БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!!!
  • 4
    59
    598085906
    2 0
    21:18, 8 авг 2020
    Тоя лалугер откъде се взе?
Последни новини