Оправдаха държавен съдебен изпълнител и Министерството на правосъдието за продажба на имот

Държавен съдебен изпълнител от Харманли и Министерството на правосъдието са оправдани по дело за неправомерна продажба на имот. Това гласи решението на Върховния касационен съд.

Повод за образуване на делото стана продажба на жилище на улица „Чавдар Войвода“ в Харманли, собственост на Гошо Тенев. Преди години харманлиецът се оказал съдлъжник по чужд кредит, който трябвал да погаси, защото реалният длъжник изпаднал в неплатежоспособност.

През 2012 г. срещу Тенев било образувано изпълнително дело. Според документите за собственост, в имота му се намирали две жилищни сгради – едната 51 квадрата, а другата – 45 квадрата. По-голямата постройка била продадена от държавен съдебен изпълнител Даниела Банчева в изпълнение на делото на Районния съд в Харманли. Гошо и членовете на семейството му били изведени от жилището и се принудили да си наемат квартира, защото малката постройка не била обособена като самостоятелно жилище, въпреки посоченото в документите, че сградата е отделен дом.

Така той и адвокатът му завели гражданско дело за нанесени материални щети срещу Министерството на правосъдието, което е ръководен орган на държавните съдебни изпълнители.

На първа инстанция в Хасковския окръжен съд частично е уважена исковата претенция на Гошо Тенев. По делото е била назначена експертиза, в която вещото лице е констатирало, че в имота има само една жилищна сграда, другата не отговаряла на нормите за жилище. Било е продадено единствено жилище, което по закон е несеквестируемо и се стигна до осъдителна присъда на Министерството на правосъдието и държавния съдебен изпълнител.

Подробности за случая може да видите тук.

На втора инстанция по казуса, Апелативният съд в Пловдив е изменил частично решението.

На трета инстанция, ВКС е отхвърлил като неоснователни исковете на Гошо Тенев срещу Министерството на правосъдието и ДСИ. В решението пише, че преценката за секвестируемост държавният съдебен изпълнител извършва въз основа на двата констативни нотариални акта, в които е било посочено, че в имота има две самостоятелни жилища. Така се стигнало до продажба на по-голямото. Според документите е било възможно семейството на Гошо да се премести в по-малкото, което обаче реално не било обособено като жилище. Въпреки очакваната ситуация, че ще остане без покрив над главата си, той не е упражнил правото си на жалба и пред държавния съдебен изпълнител не е доказвал, че отразеното в нотариалните актове не е вярно. Решението на ВКС може да видите тук.

Пред Haskovo.net, ДСИ Даниела Банчева заяви, че има 22 години стаж в професията и е удовлетворена от крайното решение на Темида.

Защитникът на Тенев – адвокат Васил Лазов смята, че решението на ВКС е несправедливо и възнамерява да го обжалва пред Европейския съд по правата на човека в Страсбур.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    О
    О
    37 -4
    11:23, 15 авг 2020
    Щях да се учудя ако ги бяха признали за виновни .....
    • Го
      Гон
      23 -4
      15:00, 15 авг 2020
      Много ясно, все пак мутри ни управляват!
  • 2
    Бо
    Бодик
    18 -2
    15:35, 15 авг 2020
    В Административния съд в Хасково също имат навика да им диктуват изходите на някои дела. Избора на "случайноста" коя съдийка да гледа дадено дело е просто заблуда за пред обществото и заинтересованите лица!
    • Тъ
      Тъп си Бодик , Много си тъп
      2 -6
      19:18, 15 авг 2020
      От това че си в гората , не можеш да видиш отделн... Виж коментара
    • Не
      Недоволен
      0 0
      09:46, 17 авг 2020
      Мозъкът ти е реакционен. Къде го видя тоя административен съд, че и върховен ??????
  • 3
    Бо
    Бодик
    5 -1
    23:40, 15 авг 2020
    До по - горния коментар : Пишете ми в мъжки род, а от къде знаете че съм мъж? Аз съм човек който мрази съдебната система и най-вече съда който се намира на улица "Преслав"
Последни новини