Цанко Цанков счупи рекорда за 12-часово плуване

Българинът Цанко Цанков подобри световния рекорд за 12-часово плуване без прекъсване в 50-метров басейн. Той стана първият човек, който е успял да премине границата от 50 км, изплувани наведнъж.

Цанков е на 33 години от Бургас. Той започна опита си в 7.30 ч в четвърти коридор на басейна в бургаския комплекс "Флора". Половин денонощие по-късно той спря на 50 км и 600 м. Предишният световен рекорд бе поставен от словенеца Мартин Стрел, който преплува 41.2 км при опита си преди 22 години.

По препълнените трибуни имаше стотици зрители, подкрепящи бурно плувеца, духовият оркестър на Бургас поддържаше настроението, към края се появи и кметът на града Димитър Николов, съобщава “Сега“.

За темпото на плуване на Цанко Цанков, особено в началото на опита за рекорд, помагаха повече от 100 деца от бургаските клубове по плуване, които се редуваха да плуват в съседните коридори.

Рекордът ще бъде признат от международната федерация по плувни спортове (FINA), защото за измерване на постижението на басейна бе монтирана специална лицензирана апаратура, която отчита докосванията на стената от Цанков на всеки 100 метра.

Отделно имаше и ръчно засичане. Главен съдия на опита за рекорд бе Вили Цеков, който е международен съдия по плуване на FINA.

Миналата година Цанков стана първият човек, който успя да преплува Бургаския залив, изминавайки 46.8 км за 14:24 мин.

33-годишният бургазлия е многократен държавен шампион. Той е и плувецът, който е ставал първенец на България в най-много индивидуални дисциплини - девет (100, 200, 400 м съчетано плуване; 50,100, 200 м бътерфлай; 50, 100 м свободен стил; 50 м гръб). Негов треньор от 2016 г. е Красимир Захов, а от 2205 до 2015 г. се подготвя под ръководството на селекционера на националния тим Кристиян Минковски, припомня “Сега“.

"Благодаря на всички, които дойдоха да ме подкрепят на трибуните. На децата, които превърнаха днешния ден в плувен празник на цял Бургас. Благодарност към кмета Николов и общината за съдействието и подкрепата", каза новият световен рекордьор.

Той добави, че сега предстои равносметка на постигнатото през годината, а след това, заедно се треньора си, ще решат каква да е новата цел.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини