Стартира масовият колоездачен преход "Дунав Ултра: Следвай реката 2020"

Във Видин днес стартира масовият колоездачен преход "Дунав Ултра: Следвай реката 2020". Това съобщи за БТА Борис Бегъмов, организатор на прехода, който е най-дългия туристически веломаршрут в България, 720 километра. Очакванията са "Дунав Ултра" да се превърне в най-популярния туристически веломаршрут на Балканите.

Сред участниците е и 72-годишен ветеран, колоездачът Петър Димитров от Варна.

Началото на колопрехода е дадено днес в първия ден на месец септември във Видин пред 100-годишната сграда на Видинския драматичен театър. Всички участници стартират в часовия диапазон от 6,30 до 9 ч. сутринта и всеки от тях ще се придвижва по маршрута с индивидуален план и за свободно избран период от време, като целта е да достигане крайната точка с. Дуранкулак, уточни Бегъмов.

На 31 август бе офицалната регистрация на участниците в масовия колоездачен преход "Дунав Ултра". При обособената шатра пред театър "Вида" в крайдунавския парк за последна регистрация и среща с екипа се събраха над 80 колоездачи от България и Румъния. Така те стартираха в своето приключeние - да изминат пълната 720- километрова дистанция на маршрута от Видин до Дуранкулак.

Жителите и гостите на Видин имаха възможност да се запознаят с новото туристическо издание "Карта-пътеводител Дунав Ултра 2020" - печатна книжка вдъхновена от дейността на изследователя на Дунавска България, Феликс Каниц. "Пътеводителят" съдържа полезна туристическа информация за региона по поречието на Дунав през Добруджа до Черно море. Интересни графики препращат към дейността на Каниц в нашата страна през 19-ти век, разказа Борис Бегъмов.

Всички колоездачи получиха предварително т.нар. Дунав Ултра - Кутия за приключение. При записването си участниците в прехода имаха възможност да се регистрират в три категории: индивидуално, екип от 2-ма или 4-ма колоездачи. Всеки индивидуален участник или екип може да планирана и заяви продължителността на прехода - до 48 часа, до 3 дни, до 5 дни, до 7 дни и повече от 7 дни.

72-годишният ветеран Петър Димитров от Варна обяви, че ще изминава всеки ден по над 100 километра, за да се вмести в 7-дневния график.

"Дунав Ултра: Следвай реката 2020" е седмо поред издание и промо-събитие, чиято кауза е да популяризира най-дългия туристически веломаршрут в страната Дунав Ултра, заедно с над 100 населени места - през/покрай които преминава той, уточни Борис Бегъмов.

Очаква се турът да премине при голям интерес както за колоездачите, така и за местните, каза Бегъмов.

Специалните места, които ще посетят по маршрута колоездачите са: крепостта "Баба Вида" във Видин, бирената фабрика в Лом, площад "Дико Илиев" в Оряхово, античният град Улпия Ескус в с. Гиген, чешмата "Елия" в Никопол, крепостта "Димум" в Белене, римският легионен лагер Нове в Свищов, паметникът на Филип Тотю в Две могили, фонтанът "Момчето с хидрата" в Русе, архитектурният резерват "Рибарска махала" в Тутракан, археологическият комплекс "Дуросторум-Дръстър" в Силистра и крайната точка на маршрута Ц с. Дуранкулак, Черно море.

Създателят на колопохода "Дунав Ултра" Борис Бегъмов обяви, че целта на екипа, който работи по разработването на идеята е до 3 години веломаршрутът "Дунав Ултра" да се превърне в най-популярен туристически веломаршрут на Балканите.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини