Телефоните на Huawei идват с нова OS от догодина

През последните седмици мнозина спекулираха, че Huawei ще бъде принуден да спре с производството на смартфони от догодина, след като през 2020 г. САЩ наложи поредната си порция ограничения за търговия с компанията.

Проблемът е, че правилата на Америка ограничиха достъпа на Huawei до компоненти, нужни за направата на смартфони.

В същото време отношенията на китайския гигант с Google продължават да поставят под въпрос присъствието на Аndroid в телефоните на компанията.

Този четвъртък стана ясно, че Huawei определено не мисли да се отказва, особено след като във втората четвърт на годината успя да задмине Samsung като най-голям производител на смартфони в света.

Новината е, че компанията продължава напре и от 2021 г. телефоните й "може би" ще са фабрично оборудвани с HarmonyOS, собствената операционна система на Huawei, съобщи Ричард Ю, СЕО на Huawei.

По думите му HarmonyOS 2.0 вече е готова за вътрешни тестове и компанията приветства програмисти от други компании да вземат участие в разработката на приложения за нея.

От всичко това научаваме, че HarmonyOS най-вероятно ще стане неизменна част от моделите на Huawei, но допускаме, че тя може да остане и като резервен вариант, ако не се намери общ език с Google и САЩ.

Все пак американските компании имат право да кандидатстват за лиценз, който би им позволил да работят с Huawei при стриктно определени и следени условия.

Засега има няколко организации, които са кандидатствали за подобно разрешение, но лицензи все още не са издадени.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини