Съдът върна за ново разследване на Прокуратурата делото срещу Местан за катастрофата при с.Загорско/снимки/

    Окръжният съд в Кърджали върна за ново разследване на Окръжна прокуратура делото срещу Лютви Местан и Хюсеин Ахмед за причиняване  по непредпазливост смъртта на шестмесечно бебе при катастрофа при с.Загорско, Кърджалийско. И двамата обвиняеми са родом от с.Чорбаджийско. И двамата бяха с мярка  за неотклонение-парична гаранция.  Докато защитата на Хюсеин Ахмед, баща на загиналото бебе, шофирал една от колите, пледираше за даване на ход на делото заедно с прокурорите, то адвокатът на Лютви Местан –Наско Дойчев, настояваше за прекратяване на процеса.

      Тричленният състав с председател Георги Милушев бе категоричен, че делото е подсъдно на Окръжен съд-Кърджали. Той допусна като частен обвинител, съпругата на Хюсеин Ахмед и майка на загиналото бебе Емине Ахмед.

     Обрат в заседанието настъпи след пледоариите на Наско Дойчев и Лютви Местан. Дойчев настоя да не се дава ход на делото, като се аргументира,че са получили копия на документацията от 12 тома едва вчера и не са имали физическата възможност да се запознаят с нея. Той каза също, че майката и бащата на детето, които са две различни страни по делото се представляват от една и съща кантора. Тя е получила на електронен носител материалите по делото още в края на май. Няма равнопоставеност, категоричен бе Дойчев. Той бе отбеляза, че в хода на досъдебното производство са допуснати драстични нарушения.

    Вече 17 месеца преживявам и съпреживявам катастрофата от 14 април 2019 г. Искам равнопоставеност по време на процеса , а не двойни стандарти. Съществуват пороци в съдебния акт. Експертизите са направени въз основа на манипулирани факти. Прокуратурата накърнява правото ми на справедлив процес, подчерта Местан. Обвинението е съставено въз основа на съзнателно манипулирани факти и обстоятелства, подчерта подсъдимия. Обвинението е порочно. Порочни са и доказателствата. Бях наклеветен от Прокуратурата, категоричен е Местан. Той поиска делото да се върне за доразследване.

     След 50 минутно заседание тричленния състав на съда оповести, че не са налице основания за прекратяване на делото, но то трябва да се върне на Прокуратурата за ново разследване. Магистратите се позоваха на това, че е допуснато нарушение на Наказателния кодекс , един и същ адвокат да бъде довереник на две отделни страни в съдопроизводството.

      Прокурорите отказаха да коментират дали ще обжалват. От свия страна защитникът на Местан, Наско Дойчев определи решението на магистратите като професионално.

     В нарочно прессъобщение за делото на Окръжен съд се казва:

     С определение в разпоредително заседание тричленен състав на Окръжен съд – Кърджали прекрати съдебното производство по наказателно дело от общ характер № 152/2020 по описа на съда, в което подсъдими са Ю.Т.А. и Л.А.М. за катастрофа на 14 април 2019 г. край село Загорско. Делото се връща на прокуратурата за отстраняване на допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, нарушаващи правата на пострадалите от престъплението лица Е.Д.А. и Б.Ю.А.

    Определението на Окръжен съд – Кърджали за прекратяване на делото и връщането му на прокуратурата за отстраняване на допуснати съществени отстраними процесуални нарушения подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Пловдив в 7-дневен срок от 15 септември.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Мх
      Мхм
      6 -3
      16:32, 15 сеп 2020
      Детеубийците са най-полезни, когато са мъртви.
      • Mc
        mcm
        0 0
        20:31, 15 сеп 2020
        Такива като теб също.
      • 15
        15
        1 0
        23:38, 15 сеп 2020
        такива като левски нали
    • 2
      Мм
      мм
      1 -1
      17:20, 15 сеп 2020
      Колко невинни хора лежат в затвора , да лежи и тои да не е богопомазан ?
    Последни новини