Евродепутати питат Гешев за Барселона, записите на Борисов и натиска над медии

Работите ли по испанското разследване за Барселона, какво правите за записите и снимките с Бойко Борисов и записите, разпространявани от самата прокуратура, както и кога ще опровергаете твърдението си, че сте организатор на заседанието за България в Европеския парламент.

Това са част от въпросите (пълният списък), които група евродепутати изпратиха до главния прокурор Иван Гешев след закритото заседание от 28 август, посветено на положението в България. Те са адресирани и до заместничката му Красимира Филипова, която участва на срещата на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права (DRFMG)*. След това прокуратрата съобщи, че тя била организира по предложение на Гешев, което почти веднага бе опровергано от Брюксел.

Други въпроси за допълнителна информация засягат "изключително тревожната ситуация със свободата на медиите" и господството в тях на олигарси, както и има ли и как е протекъл диалог за бързото внасяне на проект за нова Конституция и свикване на Велико народно събрание.

Във въпросника има отделни части, адресирани до вицепремиера Екатерина Захариева и Десислава Ахладова (и двете участваха на 28 август, но втората тогава беше зам.-министър на правосъдието, а след това оглави министерството), до Комисията за защита от дискриминация (председателят Ана Джумалиева участва на 28 август), както и до българското правителство като цяло.

Ето част от зададените въпроси към Гешев и Филипова:

- разследвани ли са и обвинявани ли са [за корупция] политици и от кои партии са предимно - от управляващите или и от опозиционните

- неотдавна испански медии публикуваха информация за продължаващо разследване, което изглежда свързва премиера Борисов със схема за пране на пари в Барселона; работи ли българската прокуратура по този случай, като се има предвид, че е получила сигнал за него още през 2019 г. и, ако да, на какъв етап е това разследване

Въпросите на евродепутатите

- преди няколко месеца в медиите бяха публикувани няколко записа и сред многото други неща в тях глас, приличащ на този на премиера Борисов, заплашва да изгори водещ политик от опозицията, която в момента е наш колега евродепутат; води ли се по този повод някакво разследване или предварителна проверка и, ако да, на какъв етап е

- българските граждани чуха записи и видяха снимки в медиите и не всички от тези записи са анонимни; някои стенограми на разговори и записи бяха официално разпратени от прокуратурата, част от които са по все още разследвани случаи, а част са дори на ниво предварителна проверка - как оценяване подобна практика

- след закритото заседание на DRFMG главният прокурор публикува на официалната страница в интернет информация, че срещата била организирна по негово предложение, а фактически DRFMG взе решението за нея и покани главния прокурор, който изпрати своя заместничка; желаете ли да коригирате тази фалшива информация?

За свободата на медиите

Екатерина Захариева и Десислава Ахладова са питани и за състоянието на медиите в България, като сред въпросите към вицепремиера този е поставен на второ място:

"Върховенството на закона засяга не само борбата с корупцията и въпроси на правораздаването, но и свободата на медиите. Но ситуацията с медийната свобода в България е много тревожна. През април Съветът на Европа публикува годишен доклад, в който за България пише следното:

"Наблюдава се влошаване на работната среда на журналистите заради всяващият раздори характер на обществения дебат, откритата враждебност на политици на изборни постове и системните атаки срещу независими медии чрез административен и правосъден тормоз и физически заплахи. Медийната собстевеност е прикрита и се характеризира с пленяването на медийния пазар от олигарси, използващи медийната си сила за политическо влияние и атаки за охулване на конкуренти и критици. Голяма част от разпространението на вестници е под контрола на един единствен конгломерат, притежаван от политик. Независимите журналисти и издания редовно биват тормозени лично и онлайн."

Бихте ли коментирали заключенията за единствения конгломерат, притежаван от политик? Как това се отразява на медийната свобода и какви действия планира правителството да предприеме във връзка с тази ситуация?"

Въпросът към Захариева и Ахладова е следният:

"Има сериозни притеснения за концентрацията в собствеността на медии, както е отбелязано в Монитора за медиен плурализъм 2020. България е на 111-о място в Индекса за медийна свобода. В допълнение, отделни журналисти съобщават за заплахи и тормоз. Какво ще направи правителството за повече прозрачност за собствеността, развиване на плурализма в притежаването на медии и гарантиране безопасността на журналистите?"

За скоростната Конституция

Доста въпроси са зададени за това как се случи скоростното предлагане (само за 4 дни между обявяването от Борисов и представянето на текста) на проект за нова Конституция на България и как е бил подготвен проектът за толкова важен за България документ:

- какъв тип публични консултации проведохте, ако изобщо е имало такива

- правена ли е оценка на въздействието на предложените промени

- какви точно належащи нужди и проблеми опитвате да решите с предложението правораздавателната система да има законодателна инициатива, след като в повечето страни от ЕС тя прилага закона, а не го създава

- в проекта се предлага значително ограничаване правомощията на президента, особено за назначенията в правораздаването, но ролята му в този процес никога не е била обект на каквито и да е препоръки от Механизма за сътрудничество и проверка (CVM) или от Венецианската комисия; какво целите с предложените промени за тази роля

- за разлика от друг път сега правителството не се консултира с Венецианската комисия за най-новите предложения за реформи и в частност тази на Конституцията, ще потърси ли правителството мнението на комисията по този въпрос

- смята ли правителството, че позволява внимателен, прозрачен, включващ и демократичен процес предлагането на голяма конституционна реформа и свикване на Велико Народно събрание само броени месеци преди парламентарни избори.

Последният въпрос изниква още веднъж в частта, адресирана до правителството. В нея изрично се посочват искания на протестиращите вече два месеца с искане за оставки на Брисов и Гешев и критиките им срещу идеята за ВНС и повече правомощия на главния прокурор и се пита: "Какви гаранции може да предостави българското правителство, че ще бъдат уважавани най-високи стандарти за прозрачност и че ще се проведат най-широки обществени консултации?"

Сдържанието на въпросите може да се тълкува и като оценка за това как всъщност е протекла срещата на 28 август и какви отговори са дали Захариева, Ахладова и Филипова, за да се налага изпращането на такъв списък за уточнения.

*Въпросникът е съставен от евродепутатите от Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права (DRFMG) с председател холандката от "Обнови Европа" Софи ин'т Велд. Това е една от структурите на парламентарната Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и бе създадена през юни 2018 г. след скандалните убийства на журналистите Дафне Каруана Галиция в Малта и Ян Куцяк в Словакия. През септември 2019 г. новият състав на LIBE поднови и разшири мандата на групата: да следи ситуацията с върховенството на закона и борбата срещу корупцията в ЕС, както и конкретни заплахи за демокрацията, като препоръчва на LIBE конкретни действия - от изслушвания до изработване на детайлни доклади. Новият мандат е до края на 2021 г., когато ще бъде направен преглед на работата ѝ.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ем
    Ема
    17 -4
    11:44, 17 сеп 2020
    Гешефт, пълни ли са ти гащетата????
  • 2
    Ев
    Ева
    6 -17
    16:45, 17 сеп 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Ем
      Ема
      8 -3
      09:45, 18 сеп 2020
      Моля, герберастите, спрете да повтаряте заучените фрази на вожда. Ставате още по-смешни и жалки!
    • Искаш да кажеш да бъде приложена сила, за да се потули истината и Европа да нехае за нашите проблеми? Е браво, това наистина е много умно!
  • 3
    :)
    : )
    11 -4
    17:32, 17 сеп 2020
    Пеевски и Борисов можеха да си изберат за главен прокурор някой малко от малко по-интелигентен индивид, отколкото този клоун от снимката.
    • Мн
      Много си невеж
      1 -3
      22:15, 18 сеп 2020
      Първо : Борисов и Пеевски не избират главният прокурор, второ: само за интелигентност не му търси кусур... много над твоето, и на всички ваши хора ниво. Пък ако искаш баба ти, майка ти, сестра ти да бъдат мамени по телефона, ако искаш някой да трови децата ти и теб с токсични отпадъци, ако искаш шпиони в президентството, ако искаш на свобода баневци, арабаджиевци, миню стойковци, цв. василевци, божковци, бобоковци......... отивай да проституираш, пардон, да протестираш!
  • 4
    До
    ДО ЕВА
    1 -1
    18:32, 19 сеп 2020
    Къде си расла какво си пасла ? Помисли малко ако имаш мозък в тази глава.
Последни новини