Starman стигна до Марс

Спомняте ли си Starman - манекенът, който седи в изстреляната в космоса Tesla? Оказва се, че той е стигнал до Марс, или по-точно до най-близката точка до Червената планета по своята траектория из Слънчевата система.

За близкото прелитане на 0,05 АЕ (около 8.047 милиона километра), което се случило на 8 октомври, съобщи SpaceX. Това е първото доближаване на Starman до Марс след изстрелването му през 2018 година. Манекенът, облечен в скафандър, настанен в електромобила на Мъск, беше част от полезния товар, прикрепен към втората степен на ракетата Falcon Heavy на SpaceX.

"Следващата спирка на Starman е Ресторантът на края на Вселената", написаха от SpaceX. Ако се чудите къде е това - в "Пътеводител на галактическия стопаджия". Иначе от космическата компания на Мъск са приложили илюстрация на траекторията на електромобила, от която се вижда, че сега той се рее отвъд Марс, но ще остане да обикаля някъде там около нашето Слънце, съвсем не на края на Вселената. И не, все още няма никакви изгледи там да се появи някакъв ресторант.

Но това няма да е единственото доближаване на Starman до Марс. Очаква се колата да продължи да обикаля около Слънцето по леко ексцентрична орбита, като редува орбитите на Земята и Марс, в продължение на десетки милиони години.

В момента се движи в посока Земята със скорост 27 864 км в час. Все пак тази кола напусна Земята и е първата в космоса. На таблото ѝ пише "Без паника!", също препратка към любимата книга на Мъск "Пътеводител на галактическия стопаджия, а на борда има и дигитални копия на класическата научно-фантастична поредица "Фондацията" на Айзък Азимов. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини