18 °C

184 910 български граждани са подали заявление за получаване на статут на уседналост във Великобритания

До 30 юни 2020 г. 184 910 български граждани са подали заявление за получаване на статут на уседналост във Великобритания, съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в рамките на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата Красимир Янков.

Статут на уседналост са получили 40,1%, а временен статут на уседналост - 58,4 % от подалите заявления български граждани. Процентът на регистрация за получаване на двата статута е най-голям сред българската общност, обясни Захариева.

Тя посочи, че българите на територията на Великобритания са добре запознати с изискванията за получаване на статут на уседналост и са информирани, че крайният срок за кандидатстване е удължен до 30 юни 2021 г. Още през ноември 2018 г. започнахме разяснителна кампания за българската общност за предоставяне на подробна информация за процедурата и условията за кандидатстване за двата статута, припомни външният ни министър. Обединеното Кралство обяви, че след една година ще трябва да се пътува с паспорти, не с лични карти и в част от кампанията призовахме българските граждани да не чакат до последния момент, а да се снабдят с паспорти, ако нямат такива, допълни външният министър.

Българските граждани, които все още не са придобили правото на постоянно пребиваване, но в момента живеят във Великобритания, са изцяло защитени от споразумението за оттегляне, каза Екатерина Захариева в отговор на депутата Лало Кирилов в рамките на парламентарния контрол.

Българите, както и другите европейски граждани, ще трябва да кандидатстват по схемата за уседналост на ЕС, за да могат и след края на тази година да продължат да се ползват от правата, които имат в момента. В случай, че кандидатурата им е успешна, ще получат статут на установено лице, даващ право на постоянно пребиваване, или статут на лице в процес на установяване. След като достигнат период от пет години на законно пребиваване в Обединеното кралство, ще могат да кандидатстват за статут на постоянно пребиваващ, обясни тя.

Решението за даване на статут на уседналост или за временен статут на уседналост е въпрос на вътрешни правила на Обединеното кралство и се основава на ясно дефинирани изисквания, посочи Захариева, като уточни, че разликата между двата статута е в обема на ползваните социални права.

Една от червените линии на британското правителство е категоричната позиция, че физически документ , удостоверяващ статута на уседналост на гражданите на ЕС, няма да бъде издаван, информира още вицепремиерът. Обяснението е, че бъдещето е в дигитализацията и в използването на дигиталните административни услуги, които предоставят лесен и сигурен начин за доказване на миграционния статус на лицата, уточни тя.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ли
  Ливърпул
  2 0
  13:40, 16 окт 2020
  Защото тук страната е управлявана от мутри и мафиоти.
 • 2
  Бо
  борисоф
  0 0
  14:56, 17 окт 2020
  най голямото постижение на бойко

Още новини

Хороскоп за 30.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За да намалите риска от грешки се консултирайте по делови и други въпроси, които ви затрудняват. Приветствайте желанието на някой да ви помогне, не бъдете излишно горди. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи, но до тогава ви чака много работа.
30 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В добра физическа и психическа форма сте и ще поддържате темпото си непроменено. Краткосрочните ви планове ще се развиват без особени отклонения, което значи, че ще получите онова, за което се трудите. Ставайки по-общителни ще си осигурите информацията, от която се нуждаете.
30 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще мине под знака на непрекъснатото движение. Ще се захващате ту с едно, ту с друго и в крайна сметка ще останете доволни, ако успеете да свършите нещо докрай. Не позволявайте околните да вземат решенията вместо вас, но бъдете доста-тъчно тактични, за да избегнете споровете. Здравето е ви повече от отлично.
30 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще е запълнен с делови срещи, както и с изпълнението на служебни и бизнес-задачи. Личните ще оставите на втори план, с намерение сте да приключите по-скоро ангажимент, от когото очаквате да последват финансови и други развития. Не оспорвайте мнението на партньорите си и ще ви бъде по-лесно да осъществите целите си.
30 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очакват ви успехи, ако делата ви са прозрачни, а вие честни и принципни. В семейна среда ще споделяте вълненията си и с топло чувство към близките си, ще изразите вниманието и обичта си към тях. Не отхвърляйте едно предложение, преди да сте го обмислили, защото носи добри възможности.
30 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Проявеното от вас внимание към проблемите на околните ще ви се върне под формата на изгодно предложение или друга придобивка. Подобрявайки общуването с тях, няма да пренебрегнете и собствените си нужди. Други ще се заемат с домашните задачи. Много от тях чакат вниманието ви.
30 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вероятно се надявате на резултати, по-добри от тези, които сте планирали. Ще се осъществи идея, която сте считали за възможна и това със сигурност ще улесни работата ви. Околните черпят от вашата енергия и желание да свършите всичко по най - добрия начин. Явно не пестите труда си.
30 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Тактичността и деловият ви усет ще ви помогнат да се възползвате от завързана ситуация. Изгодите, които ще извлечете значително ще улеснят бъдещето ви (най-вече материалното им изражение). Проблеми във взаимоотношенията с институциите може да отнемат доста време, но в крайна сметка ще получите това, към което се стремите.
30 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Удовлетворени сте от посоката, в която се развиват делата ви. Не пестите усилията си, когато искате да постигнете нещо и това определя и успехите, които бележите. За предпочитане е да се насочите към дейности, свързани с комуникация и обмен на идеи. Ще останете очаровани от предложението на малко познат човек.
30 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
На работното ви място предстои промяна, която открива добри възможности за вашето издигане. Възползвайте се от това и положете съответните усилия, за да покажете на какво сте способни. Бъдете по-инициативни и пробивни и ще спечелите.
30 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повече яснота по предстоящ проект ще получите след срещите, които ви предстоят. В никакъв случай не подценявайте възможностите на хората, с които се срещате, и не си създавайте впечатления от пръв поглед. Умеете да прониквате в невидимото, направете го и сега. Ще си помогнете.
30 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с важен проблем днес, което ще изпълни със чувство за добре свършена работа. Не оставяте длъжни на човек, който се е отнесъл недоброжелателно с вас. Посвещавате голяма част от времето си на любимия човек, с когото прекарвате страхотни моменти заедно. Настроението ви значително ще се подобри след като получите добра новина свързана с ваш близък човек.
30 окт 2020
Последни новини