9 °C

Нови правила за подпомагане на спорта в Асеновград

Новата наредба, определяща начина на оценяване и разпределяне на средствата за спортните клубове, беше одобрена от Общинския съвет - Асеновград.

Тя касае лицензираните организации, развиващи дейността си на територията на асеновградска община и регистрирани в съответната федерация.

Едно от нововъведенията в наредбата е, че за финансиране ще бъдат включени и подготвителните групи с деца във възраст 10 - 12 г. и 13 - 14 г. Състезателите под 10-годишна възраст също ще бъдат точкувани при постигнати резултати, като ще бъдат оценявани по системата на 10 - 12-годишните. 

В старата наредба държавните първенства и турнирите се точкуваха равностойно, а те сами по себе си са различни по характер състезания. Новата наредба ги разграничава и това предложение бе внесено по искане на спортните клубове на проведена през февруари тази година среща.

Припомняме, че община Асеновград не дели спортовете на олимпийски и неолимпийски. Държавата ги финансира по различни критерии. 

За олимпийските спортове се отпускат повече средства, тъй като състезателите им имат по-големи разходи по подготовката си. Провеждат по-чести тренировки и спортни лагери, отколкото спортистите, участващи в държавни първенства. Такива са, например, кану-каяк, вдигане на тежести, баскетбол, волейбол, борба, ловна стрелба и др. 

Коефициентът за олимпийските спортове, по който ще бъдат оценявани клубовете е 2, а за неолимпийските е 1,20. За сравнение, в община Пловдив точкуването е по коефициенти 2 към 1 в полза на олимпийските спортове. 

Друга новост в спортната наредба в Асеновград е отпускане на средства за поддръжка на спортни бази, които не са общински. Има ограничение на сумата до 2 000 лева.

Според новите правила за получаване на финанси могат да кандидатстват и юридически организации с нестопанска цел, които са с обществена полза, вписани в Националния регистър при Министерството на младежта и спорта. 

Размерът на финансовото подпомагане за всички спортни клубове е на база постигнатите спортно-технически резултати от състезателите и отборите. Условията за получаване на средства са описани подробно в новата наредба, която ще влезе в сила веднага след като бъде одобрена от Областна администрация - Пловдив. 

Сред изискванията към кандидатите за финансиране са спортните клубове да провеждат редовен и активен  учебно-тренировъчен процес с треньори с професионална правоспособност и квалификация за съответния вид спорт. 

Кандидатът за финансиране трябва да е развивал дейност на територията на община Асеновград най-малко една спортно-състезателна година преди годината на кандидатстване за подпомагането. 

Клубът трябва да няма финансови задължения към общината освен ако е допуснато разсрочване или отсрочване. 

Според новата наредба финансово подпомагане няма да се предоставя на търговци и търговски дружества; спортни клубове, на които община Асеновград е предоставила финансово подпомагане, но те не са изпълните задълженията по смисъла на тази наредба; спортни клубове за дисциплини, които имат демонстративен или конкурсен характер. 

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
29 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
29 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
29 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
29 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
29 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
29 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
29 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
29 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
29 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
29 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
29 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
29 ное 2020
Последни новини