Нови правила за подпомагане на спорта в Асеновград

Новата наредба, определяща начина на оценяване и разпределяне на средствата за спортните клубове, беше одобрена от Общинския съвет - Асеновград.

Тя касае лицензираните организации, развиващи дейността си на територията на асеновградска община и регистрирани в съответната федерация.

Едно от нововъведенията в наредбата е, че за финансиране ще бъдат включени и подготвителните групи с деца във възраст 10 - 12 г. и 13 - 14 г. Състезателите под 10-годишна възраст също ще бъдат точкувани при постигнати резултати, като ще бъдат оценявани по системата на 10 - 12-годишните. 

В старата наредба държавните първенства и турнирите се точкуваха равностойно, а те сами по себе си са различни по характер състезания. Новата наредба ги разграничава и това предложение бе внесено по искане на спортните клубове на проведена през февруари тази година среща.

Припомняме, че община Асеновград не дели спортовете на олимпийски и неолимпийски. Държавата ги финансира по различни критерии. 

За олимпийските спортове се отпускат повече средства, тъй като състезателите им имат по-големи разходи по подготовката си. Провеждат по-чести тренировки и спортни лагери, отколкото спортистите, участващи в държавни първенства. Такива са, например, кану-каяк, вдигане на тежести, баскетбол, волейбол, борба, ловна стрелба и др. 

Коефициентът за олимпийските спортове, по който ще бъдат оценявани клубовете е 2, а за неолимпийските е 1,20. За сравнение, в община Пловдив точкуването е по коефициенти 2 към 1 в полза на олимпийските спортове. 

Друга новост в спортната наредба в Асеновград е отпускане на средства за поддръжка на спортни бази, които не са общински. Има ограничение на сумата до 2 000 лева.

Според новите правила за получаване на финанси могат да кандидатстват и юридически организации с нестопанска цел, които са с обществена полза, вписани в Националния регистър при Министерството на младежта и спорта. 

Размерът на финансовото подпомагане за всички спортни клубове е на база постигнатите спортно-технически резултати от състезателите и отборите. Условията за получаване на средства са описани подробно в новата наредба, която ще влезе в сила веднага след като бъде одобрена от Областна администрация - Пловдив. 

Сред изискванията към кандидатите за финансиране са спортните клубове да провеждат редовен и активен  учебно-тренировъчен процес с треньори с професионална правоспособност и квалификация за съответния вид спорт. 

Кандидатът за финансиране трябва да е развивал дейност на територията на община Асеновград най-малко една спортно-състезателна година преди годината на кандидатстване за подпомагането. 

Клубът трябва да няма финансови задължения към общината освен ако е допуснато разсрочване или отсрочване. 

Според новата наредба финансово подпомагане няма да се предоставя на търговци и търговски дружества; спортни клубове, на които община Асеновград е предоставила финансово подпомагане, но те не са изпълните задълженията по смисъла на тази наредба; спортни клубове за дисциплини, които имат демонстративен или конкурсен характер. 

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини