Преобразуват болница в Пловдив за лечение само на пациенти с COVID-19

Започва поетапно преобразуване на МБАЛ "Свети Мина" в Пловдив в болница за лечение само на пациенти с коронавирус, това съобщи областният управител Дани Каназирева. В болницата ще има 150легла за средно тежки случаи.

"Избрахме тази болница, защото извън пациентите с коронавирус, има само 23 болни в другите отделения, което позволява бързото им прехвърляне. Освен това болницата е на място, което позволява линейките много бързо да транспортират при нужда болни до интензивните отделения. 

Разчитам напълно на проф. Петров за организацията, като от Областния щаб ще осигурим още един лекар, който ще помага за това", допълни Каназирева. 

"Вече няколко частни болници обещаха, че ще предоставят екипи - лекари и сестри. Разговарях и с управителите на общинските ДКЦ-та, трима от тях изразиха готовност самите те да влязат в болницата", каза още областният управител и председател на Щаба. 

Със заповед на РЗИ се разкриват още 142 легла за лечение на пациенти с COVID-19, като се включват още нови болници - МБАЛ "Тримонциум", МБАЛ "Парк Хоспитал" и МБАЛ "Медлайн". Разкритите там легла съответно са 24, 26 и 30. Останалите легла са 16 в Транспортна болница, по 10 легла в болниците "Каспела", "Пълмед" и "Еврохоспитал", а в МБАЛ "Пловдив" - 16 стаи за пациенти с непотвърден коронавирус.

"Напрежението расте. Ситуацията се усложнява. Въпреки че имаме не малък процент разкрити легла, всяка вечер е все по-напрегната, особено с леглата и стаите за пациенти в непотвърден Ковид. Имаме и над 2 500 души на домашно лечение", обясни Каназирева.

По данни на болниците общият брой хоспитализирани към момента е 362, а 45 са на интензивно лечение.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини