4 °C

Над 100 саркофага с мумии са открити в Сакара

  Броят на пълните с мумии саркофази, намерени в поредица от погребални шахти в Сакара в Египет, продължава да расте, съобщават археолози от египетското министерство на антиките.

  В началото на септември екипът намери 13 саркофага с мумии в тях. В началото на октомври този брой се увеличи до 59, а сега е над 100, съобщават археолозите в изявление, публикувано в събота (14 ноември).

  Хората "питат колко ковчези намерихме. Отговорът е, че все още не знам", каза Мустафа Вазири, генерален секретар на Върховния съвет на антиките в Египет, във видео, публикувано от министерството.

  Вътре в погребалните шахти екипът е открил и 40 статуи, изобразяващи божеството Птах-Сокер, съобщи министерството. Това божество е обединение на Птах, който бил бог на Мемфис, и Сокер - богът на Сакара. Археолозите открили и 20 дървени кутии с изображения на Хор - египетския бог на небето с глава сокол. Освен това са открити две дървени статуи с изписано името Фном, а изследователите все още се опитват да разберат кой е бил този човек в древността.

  В Египет гробниците са били ограбвани както в древността, така и в съвременността и рядко се срещат толкова много саркофази и артефакти, които не са ограбени.

  Различните находки датират от около 712 г. пр. Н. Е. и 30 г. пр.н.е., според изявлението на министерството. През този период древен Египет е бил окупиран и контролиран от чуждестранни групи като асирийците, персите и гърците. Понякога Египет е възвръщал независимостта си, само за да я загуби от друга чужда сила. Разкопките продължават и археолозите очакват да намерят още саркофази с мумии и други артефакти, по думите на Халед Ел-Енани, министър на антиките в Египет.

  Каналът Смитсониън снима документален филм, наречен "Ловци на гробници", и публикува изявление, в което се твърди, че някои от артефактите датират от 4500 години - около времето, когато са били построени пирамидите в Гиза. Изявлението на министерството на антиките не потвърждава това твърдение.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   От
   Откога
   1 -2
   09:01, 18 ное 2020
   Откога пустинята Сахара стана Сакара! Любопитно! За какво става на въпрос- за района на Сакар планина или в пустинята Сахара. Редактора, българския и познанията по география куцат. Нещо с дипломата се разминавате.
   • Ха
    хаха
    1 0
    09:27, 18 ное 2020
    Просто некрополът са нарича Сакара
   • Ум
    умно
    1 0
    09:57, 18 ное 2020
    Saqqarа и Sahara - за гражданите на света :) да не се объркате, като ходите в Египет. Че ще е неприятно да попаднете насред пустинята в търсене на некропола
  • 2
   Ах
   Ах
   0 0
   09:34, 18 ное 2020
   А сакар планина и района около нея ще се казва Странджа Сахара.

  Хороскоп за 04.12.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Щастието ни не се състои в това да “ се надяваме”, че все някой и все някога – дано още днес – по някакъв начин – ще ни го поднесе на тепсия. То започва в мислите ни, сега, веднага. И започва винаги с това да уловим мига, в който да вземем недвусмислено решение.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще успеете в намеренията си днес, независимо, че емоциите ви ще са в повече. Отдайте цялото си внимание на това, с което ще се занимавате и ще получите бърза реализация на идеята си. Не предизвиквайте близките си с необмислени приказки и ще запазите добрия тон. Отделете от времето си и за личните си нужди.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Следвайте печелившите си идеи, като изчистите програмата си от не дотам важните неща в нея. Имате знанията и опита да ги осъществите, от вас зависи те да са успешни. Романтична среща ще направи вечерта ви специална. Други от вас ще преминат през деня в надпревара с времето, колегите и конкуренцията.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Голяма част от вас днес позволяват на емоциите да властват на тях и като цяло едва ли ще останете особено доволни от делата, които вършите. В определени моменти ще ви се наложи да изчакате, да забавите действията си и ако не го направите, ще загубите добри позиции. Доверете се на човек, на когото държите и не се колебайте да му споделите вълненията си.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Възможно е да се заемете със задача, която не е влизала в плановете ви. Въпреки това я свършете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор. Предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате. Съвсем скоро ще получите това, към което отдавна се стремите.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Приключете с деловите си задачи днес за да имате време и за себе си през почивните дни. Динамичното развитие на важен за вас въпрос е изострило чувствителността ви, за това бъдете внимателни в приказките си. Отнасяйте се с повече внимание и към партньора си. Сега той има особена нужда от вас.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С поведението си ще провокирате промени, но не бива да се притеснявате. Делата ви ще се подреждат добре. Станете по-гъвкави в преценките си и търсете причините за нещата, които се случват около и с вас. В отлична кондиция сте и моментът е подходящ за нови начинания.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Влагайки старание и хъс ще напреднете в област, която е нова за вас. Опита и знанията ви са факти, които никой не може да пренебрегне, работете за просперитета на всички участници в проекта. Ако ви привлича изкуството ще заситите духовния си глад с посещение на галерия, театър, концерт.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Имате интересни идеи, възможно е голяма част от тях да намерят реално приложение. Изпълнени сте с енергия и добро настроение. Добре свършената работа отпразнувайте вечерта с приятна компания.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се отнесете с внимание към домашните си задачи, давайки си сметка за малкото време, което отделяте за тях. В желанието си да свършите всичко може да се изнервите, но не унивате. Има кой да се погрижи за това денят ви да е интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията му.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
  04 дек 2020
  Последни новини