Вечният Помпей, Ханибал и Изгубената армия на викингите - акценти по Viasat History през януари.

Рубрика: „Цивилизацията: Европа“
Всяка неделя от неделя, 10 януари, в 17:00 ч

Това е историята на възникването на европейската цивилизация, която познаваме днес - обширна и епична история за оформянето на континента от древния свят до наши дни, от империите до съюзите и от малките селища, през крепостните замъци, до модерните метрополиси.

Вечният Помпей
Четвъртък, 14 януари, в 23:00 ч

Ден на огромна катастрофа в човешката история - през 79 г. сл.н.е. римското морско пристанище Помпей е погребано под пепелта на Везувий и огромен брой хора загиват. Помпей е запазен отлично и към днешна дата е перфектна снимка на римската древност.

Градът става символ на цяла епоха, но историята на Помпей не завършва с ужасния крах. Научаваме за пръв път какво се е случило след опустошителното изригване на вулкана - за преодоляването на природното бедствие, решителната намеса на римския император Тит и икономическото възраждане на опустошения регион.

Рубрика: Сезон на древните мистерии

Всяка делнична вечер от понеделник, 11 януари, в 23:00 ч

Нова година с нови загадки за разгадаване. Впечатляваща подборка от документални филми за откритията за Помпей, пътуването на Ханибал през Алпите, викингите и новокаменната епоха.

Призрака на неолита
Понеделник, 11 януари, в 23:00 ч

Това е историята на лов, дълго време пазен в тайна от швейцарски археолози: през 2003 г. странен обект е открит в ледниците на Алпите - неолитен колчан на повече от 5000 години.

Разтревожени, шепа швейцарски археолози се втурват към планинския проход, защото е от решаващо значение новината да остане поверителна и потенциалните грабители да бъдат държани настрана от подобно колосално откритие.

Екипът археолози много бързо открива лък, няколко стрели, клин и обувка - идеалната екипировка на неолитния ловец - и го кръщава Шниди. Тялото му обаче още липсва...

Изгубената армия на викингите
Вторник, 12 януари, в 23:00 ч

Преди 40 години малко село в сърцето на Англия става сцена на ужасяващо откритие, когато почти 300 скелета са намерени в масов гроб. Никой не е могъл да докаже кои са били тези хора... досега.

Биоархеологът Кат Джарман вярва, че тези кости за останки от "Великата езическа армия" - легендарна бойна сила на викингите, която е нападнала Англия през 9 век сл.н.е. и е се е смятала за изгубена за историята.

Въоръжен с последните научни методи, екипът на Кат открива необикновени човешки истории от първа линия, включително доказателства за жени воини и изгубен крал, събрал се със сина си в смъртта, и търси изгубения лагер на армията с помощта на съвременни технологии.

Ханибал: Новото доказателство
Сряда, 13 януари, в 23:00 ч

Ханибал - един от най-известните генерали в историята, е постигнал това, което римляните са смятали за невъзможно. С могъща армия от 30 000 войници, 15 000 коня и 37 бойни слона, той прекосява величествените Алпи само за 16 дни, за да започне атака на Рим от север.

В продължение на повече от 2000 години никой не е бил способен да докаже кой от шестте вероятни маршрута е избрал Ханибал или дори дали наистина е прекосил Алпите, тъй като никакво физическо доказателство от армията му не е било открито... досега.

Екип от експерти - изследователи, археолози и учени - съчетава съвременни технологии, древни текстове и пресъздаване на самия маршрут, за да докаже за пръв път, че армията на Ханибал успешно е прекосила Алпите - и как и откъде е преминала.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини