Сушата може да остави Истанбул без вода след месец и половина

Истанбул и други градове в Турция ще имат проблем с водоснабдяването в близките месеци, а в най-големия - Истанбул - кризата ще настъпи след 45 дни или по-малко заради продължителна суша, пише "Гардиън".

Кметът на Анкара Мансур Яваш смята, че запасите на столицата ще са достатъчни за 110 дни. В Измир и Бурса не повече от съответно 36 и 24% от капацитета са запълнени. В земеделски райони като Коня и Одрин пък очакват проблеми с реколтата.

На турските градове ще им трябва голямо количество дъжд, за да не се наложи режим на водата в следващите няколко месеца.

Оскъдните валежи във втората половина на 2020 г. принудиха дирекцията за религиозни въпроси Дианет да нареди на имамите по места да се молят за дъжд, пише "Гардиън". Турция не е богата на водни ресурси и това не е първият случай на суша от 80-те години насам, а според експерта по управление на водните ресурси Акгюн Илхан подходът на властите е грешен - вместо да мисли как да управлява съществуващото количество, тя работи за изграждане на още язовири.

"Предупредителните знаци се виждаха още от десетилетия, но малко бе направено на практика", продължава Илхан.

Турция отдавна приоритизира икономическия растеж пред околната среда и остава единствената (освен САЩ) страна, която не е ратифицирала Парижкото споразумение за климата. В Истанбул администрацията на Екрем Имамоглу обещаваше, че изграждан в момента язовирен мегапроект ще помогне за задоволяване на нуждите на града без проблеми до 2070 г. Проектът ще се забави обаче с години заради проблеми в строителството.

Засега общината призовава жителите да мислят внимателно за това как да пестят вода - например, като спират водата при миене на зъбите или бръснене. В Измир поправка на стари тръби и рециклиране на отпадъчни води са част от стъпките в програмата за справяне с кризата.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини