И в Европа вече има пирати!? Отвлечен е руски кораб

Русия съобщи, че нейн товарен кораб е изчезнал, като това изглежда е безпрецедентен инцидент на пиратство в европейски води, съобщи CNN.

Корабът "Арктическо море", чийто екипаж е руски, и който носи 6500 тона дървен материал от Финландия за Алжир, за последно е бил чут преди две седмици, когато е минавал през Английския канал, един от най-натоварените търговски пътища.

От московската президентските пресслужба съобщиха, че руските военноморски кораби в Атлантическия океан и "базирани в космоса" системи са започнали издирване на плавателния съд, след като той не е достигнал своята крайна дестинация на 4 август.

Президентът Дмитрий Медведев е инструктирал министъра на отбраната Анатоли Сердиков да "предприеме всички необходими мерки, за да бъде корабът локализиран, проследен и ако е нужно освободен", се казва още в изявлението.

Смята се, че "Арктическо море" е бил отвлечен близо до Швеция, малко след като е започнал пътуването си. Шведската полиция заявява, че разследва инцидента, но плавателният съд е продължил пътя си и е изчезнал чак след преминаването на Английския канал.

Марк Кларк от британската агенция за морска и брегова охрана заяви, че с кораба е направен радио контакт на 28 юли, но от тогава насам няма нови включвания.

Той заяви, че агенцията е поискала от Интерпол на 3 август да се включи в издирването на "Арктическо море", защото той е жертва на предполагаемо отвличане в открито море край бреговете на Швеция.

Ръководителката на шведското полицейско разузнаване и разследване Мария Лонегард съобщи, че служителите са осъществили телефонен контакт с "Арктическо море" на 31 юли. Говорили са с човек, който се смята, че е капитана на кораба, и той е заявил, че са току-що са подминали френското крайбрежие.

Лонегард допълни, че по време на предполагаемото отвличане радарът и сателитните връзки на кораба са били изключени за 2 часа, през които той е правел "екстремни маневри".

Въпреки че пиратството в открито море край бреговете на Източна Африка бележи ръст, според британски морски експерти инциденти в европейски води са нещо невиждано и нечувано. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини