Какво постигна ваксинирането в Израел

Програмата за ваксинация Covid-19 в Израел напредва с бързи темпове. С повече от 6,7 милиона приложени дози ваксина, 47% от населението на Израел е получило поне една доза ваксина и повече от 31% от населението е напълно ваксинирано. Почти 90% от израелците на 70 и повече години са получили две дози ваксина. Данните, получени от страната, са ценни за разбирането на това как SARS-CoV-2 се разпространява във все по-ваксинираното общество и последиците за хоспитализацията и моделите на предаване.

Ново проучване от израелския доставчик на здравни услуги Clalit, докладвано на 14 февруари, показва, че сред 600 000 души, които са получили две дози от ваксината на Pfizer и BioNTech, симптоматичните инфекции са намалели с 94% и шансът да се стигне до тежък Covid-19 е намален с 92% в сравнение с контролна група, която не е получила ваксината.

Ваксината е еднакво ефективна във всички възрастови групи и става най-ефективна една седмица след втората ваксинация.

Освен това данните от Израел показват, че хоспитализациите по Covid-19 намаляват във ваксинираните възрастови групи, докато в групи, които все още не са получили ваксината, хоспитализацията остава непроменена.

Друго, нерецензирано проучване, проведено в Израел и публикувано на 7 февруари,  показва реални доказателства, че ваксината срещу Covid-19 на Pfizer и BioNTech намалява вирусното натоварване при хора, заразени с SARS-CoV-2 в сравнение с неваксинираните. Преди да започне ваксинацията в Израел за хора на възраст над 60 години, положителните PCR тестове показват сходно разпределение на вирусното натоварване в тази възрастова група и лица на възраст 40–60 години. Две седмици след началото на ваксинационната кампания има значително намаление на вирусното натоварване - между 1,6 и 20 пъти след първата доза. По-горе споменатото проучване показва най-добри резултати една седмица след втората доза, така че е вероятно по-голямо намаляване на вирусния товар.

Допълнителните изводи от тези проучвания са, че дори ако ваксините Covid-19 не могат изцяло да предотвратят инфекциите със SARS-CoV-2, симптоматичните и тежки случаи на Covid-19 са драстично намалени и намаляването на вирусния товар най-вероятно ще съответства на намаляване на предаването на Covid-19.

Появата на нови, по-трансмисивни варианти на SARS-CoV-2, като B.1.1.7 и B.1.351, може да намали ефекта на ваксината върху предаването, но първоначалните резултати от ваксините на Johnson & Johnson, AstraZeneca и Covada-19 на Novavax показа, че въпреки че ефикасността на ваксината може да бъде намалена, тежките инфекции все още са драстично ограничени в зависимост от щама. По-важното е, че данните показват, че съвременните ваксинални технологии имат способността както да предотвратяват Covid-19, така и да намаляват предаването, обаче може да са необходими адаптации във формулата на ваксината, за да се осигури еднаква защита срещу всички варианти.

Интересно решение може да бъде включването на комбинация от антигени във ваксини Covid-19 или инструкции за антиген в иРНК или аденовирусни ваксини, за да се насочат към множество версии на протеина на коронавирусния шип и по този начин да се предложи защита срещу няколко варианта на SARS-CoV-2 в една ваксина, коментира Pharmaceutical Technology. Междувременно настоящите версии на ваксината ще помогнат за намаляване на най-тежките въздействия на пандемията, хоспитализациите и смъртността и ще помогнат за намаляване на безпрецедентното напрежение върху претоваренaтa здравнa системa.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ра
    Рано е да се каже
    3 -5
    17:43, 21 фев 2021
    Дано Еврейският народ не се окаже в центъра на зловещ експеримент. Какво ще стане ще е ясно след 5-6 години.
Последни новини