13 °C

Повече заразени, по-малко ваксини от "Астра Зенека" (на живо)

Здравният министър Костадин Ангелов е изпратил днес остро писмо до компанията "Астра Зенека" заради забавяне на доставките. С гневен тон той представи позициата си на днешния редовен брифинг на щаба.

На 1 март България вероятно ще получи малко над 1/3 от договорените иначе 142 хиляди дози. Затова от министерството настояват тези 52 хиляди дози да бъдат доставени още утре, като има готовност да се предостави въздушен транспорт за целта.

Министърът настоява договореният ангажимент за доставките да бъде стриктно изпълнен.

Имаме тенденция на увеличаване на случаите на новозаболелите с Covid-19, която се отчита за последните 3 дни. Паралелно с това имаме ясна и отчетлива тенденция за увеличаване броя на ваксинираните лица, като за последното денонощие те са над 20 000, каза министър Ангелов.

"Образно казано ние се надбягваме с вируса и ще видим кой ще финишира пръв. На фона на тази ситуация изключително неприятно сме изненадани от поредната неспазена уговорка и договора от фирмата, която трябваше да достави оксфордската ваксина", заяви той и изнесе цифрите за забавените доставки от тази ваксина

"Искам да ви съобщя няколко факти за доставката от тази фирма – 117 000 дози пристигнаха на 22 февруари т.г. – с 333 000 дози по-малко от поетия ангажимент за доставка от фирмата през февруари. На 15 февруари бяхме информирани, че до края на февруари България предстои да получи две достави от 87 000 и 54 000 дози. Всъщност разбираме, че в страната ни няма да постъпи нито една от тези доставки. Описаните по-горе факти доказват, че "АстраЗенека" няма да изпълни ангажимента си за доставка на 142 437 дози до края на февруари. Вчера с изненада научихме, че на 1 март България евентуално ще получи 52 800 дози, а не очакваните 142 437 ваксини. В рамките на 3 дни водим изключително сериозни разговори на различни нива с въпросната фирма-доставчик“, заяви министърът и допълни, че се намира в световна криза, в която да се вземат оперативни решения.

"Уважаеми представители на "АстраЗенека", нито имаме нужда от вашата учтивост и нито от вашата вежливост, имаме нужда от ваксини", обърна се Ангелов към фирмата.

Доц. Кунчев изнесе данните за разпространението на коронавируса в страната. Продължава тенденцията областите да преминават в червена зона, само две остават в жълта. Заболеваемостта расте, положително е, че засега смъртността не следва тази тенденция.

216 на 100 хиляди е заболеваемостта на седемдневна база, отечете ген. Мутафчийски, като уточни, че на 14-дневна база все още по-ниска.

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    3,
    3,14
    8 -3
    10:12, 25 фев 2021
    Вожда ти си "осера пътеките" в целия свят,затова всеки си прави каквото си иска с нас!Защо искъш от най-скапаната ваксина ?
  • 2
    За
    Защо
    6 -1
    11:17, 25 фев 2021
    като Астра Зенека отказва да доставя ваксина ,не преговаряте с Русия за ваксинатаСпутник,ама не била одобрена отЕС.Да не би Орбан да пита ЕС, за да ваксинира населениета със Спутник.Ама при нас не може ,трябва да правим това ,което ни налагат,нищо че Астра ЗЕНЕКА много страни я отричат,но за нас,,лошият човешки материал,,всичко става.
  • 3
    Ma
    mafia GERB
    6 -2
    11:53, 25 фев 2021
    Разбойникът от Банкя да се обърне към евродепутатката си Ева Паунова-Майдел, чиято майка е представител на Астра Занека за България.
  • 4
    И
    И
    1 -1
    13:22, 26 фев 2021
    Този бил гневен и аз съм гневен, долни боклуци гербаджийски.
Последни новини