За работата, заплатите и пенсиите

Цвета Караянчева зададе вашите въпроси към социалния министър Деница Сачева

„Това е нелепо!“, възкликна смаяна Деница Сачева, министър на труда и социалната политика, когато научи за разпространявания в област Кърджали слух, че при победа на предстоящите избори ГЕРБ ще поиска пенсионерите да връщат добавките от 50 лв. месечно. Министър Сачева посети виртуално Кърджали по покана на Цвета Караянчева, за да отговори на основните въпроси на гражданите за заплати, пенсии, грижа за хората с увреждания и много други. В началото на разговора тя спомена, че навсякъде хората се вълнуват от едни и същи теми, но тази новаторска конспирация на ДПС срещу ГЕРБ на местно ниво я остави безмълвна. В никакъв случай никой няма да поиска възрастните хора да връщат пари, подчерта тя. Напротив, осигурени са средства за допълнителна еднократна помощ от 120 лв. за хората с пенсии до 360 лв., уточни Сачева. А в бюджета е заложена индексация на пенсиите от 1 юли т.г.

Правителствената подкрепа в Кърджали

В началото на разговора Цвета Караянчева обобщи какво е постигнато за икономиката на областта, благодарение на предприетите от правителството мерки за спасяване на бизнеса и подпомагане на работещите и на хората в неравностойно положение по време на пандемията. По мярката „Запази ме“ от края на ноември м.г. до средата на февруари са изплатени 240 хил. лева. Топъл обяд получават 7300 съграждани. Наложи се Караянчева да припомни, че всички тези средства се дават от правителството, тъй като при обиколките си из областта през годините често пъти се е сблъсквала с хора, убеждавани, че всяко благо идва по линия на ДПС – дори пенсиите или помощите по линия на Червения кръст.

6000 спасени работни места

От изключителна важност е мярката 60:40, по която 264 работодатели от област Кърджали са получили подкрепа на стойност над 13 млн. лв. Тази мярка се оказа от огромно значение за икономиката, защото позволи на работодателите да запазят екипите си, в чиято квалификация са инвестирали досега. Мярката даде сигурност и спокойствие и на работодателите, и на работниците – благодарение на нея 300 000 души в страната запазиха трудовите си договори, подчертаха Цвета Караянчева и Деница Сачева. В област Кърджали по този начин бяха спасени 6000 работни места.

Грижата за хората с увреждания

Една от темите, които винаги се повдигат в присъствието на социалния министър, е за хората с увреждания. Откъде идва недоволството на организацията „Системата ни убива“, която периодично прави акции с ковчези и черни чаршафи? Ако оставим настрана престъпването на някои морални граници и погледнем на въпроса чисто професионално, спорът опира до това как да се организира грижата за децата с увреждания, поясни Сачева. В този спор от едната страна стои една група родители, а от другата – държавата, подкрепена от други групи родители. Според голяма част от родителите и правителството, грижата за децата с увреждания трябва да се състои от финансова подкрепа, придружена от широка мрежа социални услуги като заместваща грижа, дневни центрове, защитени жилища. Докато родителите от „Системата ни убива“ са привърженици на идеята, че грижата трябва да е единствено финансова, и то – насочена само към роднини на децата с увреждания. Сачева подчерта, че бюджетът, който е отделен за хората с увреждания през 2021 г. е почти два и половина пъти по-висок от миналогодишния, че личните асистенти се водят на трудов договор и им текат стаж и осигуровки. Законите, засягащи хората с увреждания, винаги са били придвижвани с приоритет в Народното събрание, увери Цвета Караянчева. Истината е, че настоящият закон е подкрепен от огромната част от обществото.

Целия разговор можете да проследите на фейсбук страницата на Цвета Караянчева

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Още новини

Последни новини