МВР погва кметове

Снимка: mvr.bg

Основният проблем, който стои пред Минстерството на вътрешните работи е  работата, свързана с икономическата престъпност. Трябва да се отчитат реални резултати за предотвратяване на ДДС схеми, на контрабанда и други икономически злоупотреби.

Служителите на реда трябва да бъдат много бдителни за всичко, което се върши както в изпълнителната власт, така и в местната власт, каза той. В голямата си част злоупотребите, свързани с парите на българския и на европейския данъкоплатец, се отнасят до обществените поръчки, които се провеждат. Също така съм разпоредил да се наблюдават и се направят проверки за всички големи инфраструктурни проекти за милиони левове, за да видим дали това отговаря на процедурите, които са направени и каквото е необходимо да бъде направено като координация между съответните служби, подчерта министърът.

Министърът е възложил приоритетна проверка на Икономическа полиция и на Криминална полиция на проекта «Укрепване на брега на коритото на р. Арда», популярен като «водното огледало», в Кърджали и финансиран от МРРБ. 

“Основни приоритети в дейността на Министерство на вътрешните работи и неотложни законодателни промени” – бе темата на националното съвещание, което бе проведено днес в сградата на Министерството на вътрешните работи. На него участваха ръководителите на всички главни, специализирани и областни дирекции. Тези приоритети са изведени от основната цел в дейността на МВР, формулирана в правителствената програма - “Гарантиране на правовия ред в страната, противодействие на  престъпността и ограничаване на корупцията.”

Министър Цветанов изрази неудовлетворение от досега отчетените резултати в рамките на този един месец, откакто е на поста, стана ясно след края на съвещанието. Не мога да допусна, че МВР може да бъде администратор, а не да предотвратяваме и да противодействаме на тежката организирана престъпност и на битовата – най-чувствителната за обществото. Министърът  посочи, че до 15-20 дни ще проведе лични срещи с всички регионални директори. Те трябва да докладват за изведените приоритети и предприетите действия, както срещу тежката организирана престъпност, така и за противодействие на битовата престъпност и предотвратяване на наркоразпространението сред децата в населените места – в междублоковите пространства, в кварталите. Трябва да бъдат предприети действия за всичко, което в момента е регистрирано като нарушения, и което се знае от обществото, а държавата е абдикирала, за да го проверява – заяви министърът.

“Не може от предизборната кампания в Кърджали всички да слушаме неодобрението на хората за 77 млн. лв. от бюджета, които са за т. нар. "водно огледало» и директорът днес, когато го попитах конкретно какво е предприел като действия, да каже – «направихме опит да го проверяваме, казаха, че няма да ни предоставят информация, защото фирмата е от София и от някакъв друг областен град». Възложил съм приоритетна проверка на икономическа полиция към криминална полиция този случай да бъде разследван и да видим как така 77 млн. лв. са отишли за един проект, който няма абсолютно никаква ефективност за обществото или за региона”, каза още Цветанов.

 
По думите му, на националното съвещание е станало ясно, че дирекциите в страната не са преназначени към новите щатове в съответствие с реформата, „за която бе дадена висока оценка от 2008 г. на МВР, което създава допълнителен проблем на взаимодействието и статута и това, което колегите очакват като сигурност”.
Основният проблем, който стои пред Минстерството на вътрешните работи е  работата, свързана с икономическата престъпност – подчерта министърът. Трябва да се отчитат реални резултати за предотвратяване на ДДС схеми, на контрабанда и други икономически злоупотреби. Служителите на реда трябва да бъдат много бдителни за всичко, което се върши както в изпълнителната власт, така и в местната власт, каза той. В голямата си част злоупотребите, свързани с парите на българския и на европейския данъкоплатец, се отнасят до обществените поръчки, които се провеждат. Също така съм разпоредил да се наблюдават и се направят проверки за всички големи инфраструктурни проекти за милиони левове, за да видим дали това отговаря на процедурите, които са направени и каквото е необходимо да бъде направено като координация между съответните служби, подчерта министърът

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини