Да бомбардираме Бикини

Изображение 1 от 2

    21 май 1956 г. САЩ доказва, че може да достави водородна бомба по въздуха, пускайки я върху един от малките острови, част от атола Бикини. Бомбардировачът пропуска целта си. Бомбата пада 6,4 км по-далече. САЩ обаче показва ясно да се разбере, че никой не е в безопасност от най-страховитото оръжие, създавано от хората.

    Между 1946 г. и 1958 г. тук са извършени 23 ядрени опити от американските въоръжени сили.

    Първият, който открива атола в средата на 1820-те години, е руският капитан и откривател Ото Коцебу, който го кръщава атол Ешолц по името на руския учен Йохан Фридрих фон Ешолц. Атолът винаги е наричан Бикини от местното население, което на местния език означава "кокосово поле".

    Името е популяризирано от Съединените щати не само чрез ядрените опити, но чрез плажния костюм "бикини", кръстен на острова през 1946 г. Плажният костюм се състои от две части и е обявен дни след първия ядрен опит, извършен на атола. Представен е само няколко седмици след представянето на целия бански костюм "Атома". Той е рекламиран като "най-малкият плажен костюм в света", а бикините буквално "разделят атома".

    През август 2010 г. атолът Бикини е добавен към Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Fa
      FARAON
      0 0
      17:29, 23 май 2021
      Играчка за малки маймун чета :)
    • 2
      Фа
      ФАРАОН
      0 0
      17:33, 23 май 2021
      Шегичка! Да се отбраняват май мун четата, от мен :)
    Последни новини