28 °C

Нов социален проект стартира в Асеновград

Община Асеновград стартира проект "Патронажна грижа +" в община Асеновград. 

Това съобщи на пресконференция ресорният заместник-кмет доктор Теньо Манолов.

Той информира, че общата стойност на проекта е в размер на 617 374,65 лева, а договорът е подписан от кмета на града доктор Христо Грудев само преди дни.

Безвъзмездната помощ е в размер на 100%, срокът на изпълнение е от 01.06.21 г. до 01.07.22 г., а продължителността - 13 месеца.

Целта на проекта е да се осигури подкрепа чрез предоставяне на патронажни грижи за възрастни хора и лица с увреждания чрез услуги в домашна среда, както и подкрепа за адаптиране на социалните услуги, делегирани от държавата дейности във връзка с разпространението на COVID-19.

За реализацията ще се осъществят два типа дейности, разпределени в направления, които да посрещнат нуждите на лицата от целевите групи на проекта. А именно:

Направление I – Дейност „Предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги, психологическа подкрепа и консултиране. Доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, включително лекарства. Транспорт на персонала, предоставящ патронажна грижа, от/до домовете на лицата“.

В рамките на Направление I ще се осигури предоставянето на интегрирана здравно-социална услуга, насочена към 168 лица от целевите групи - хора с увреждания, възрастни хора в невъзможност от самообслужване, лица над 54 г., други уязвими групи, включително такива, поставени под карантина, във връзка с COVID-19, както лица от рисковите групи за заразяване с COVID-19.

Спектърът от услуги включва комплекс от почасови мобилни здравно-социални услуги в домашна среда, в това число - психологическа подкрепа и консултиране и подкрепа за извършване на ежедневни битови дейности (пазаруване, доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, лекарства и заплащане на битови сметки, със средства на потребителите и други), които се предоставят до два часа на ден за срок от 12 месеца.

Дейностите ще се предоставят от медицински сестри, психолози, социални работници, социален сътрудник, домашни санитари и други.

Направление II – Дейност „Превенция на пандемията от COVID-19 в социалните услуги, делегирани от държавата дейности“.

В рамките на направление II ще се осигури подкрепа за адаптиране на социалните услуги, делегирани от държавата дейности, в посока превенция на разпространението на вируса, опазване здравето, както на потребителите на социалните услуги, така и на служителите, които предоставят тези услуги.

Ще бъдат обхванати всички осем социални услуги, делегирани от държавата дейности на територията на община Асеновград, с 96 лица персонал и 214 лица, ползващи социални услуги, делегирани от държавата дейности.

Дейността включва изпълнението на няколко мерки. Ще бъдат осигурени лични предпазни средства за служители и потребители на социалните услуги, делегирани от държавата дейности.

Предвидено е въвеждане на мерки за дезинфекция на сградния фонд на социалните услуги, делегирани от държавата дейности.

Ще се извърши тестване за COVID-19 на персонала и на потребителите на социалните услуги, делегирани от държавата дейности.

Планирано е осигуряване на компютърна техника и други, с цел адаптиране и приспособяване на средата на социалните услуги, делегирани от държавата дейности, в контекста на въведените ограничения, в резултат от епидемичната обстановка и осигуряване на възможности за тяхното предоставяне дистанционно.

Ще се въведат и мерки за разделяне/изолиране на потребителите на услугите, делегирани от държавата дейности, в това число и физическо разделяне/преграждане на съществуващи помещения. Планирано е осигуряване на допълнителен персонал в социалните услуги, делегирани от държавата дейности.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
16 юни 2021
Последни новини