Асеновград чества 136 години от Съединението на България

Изображение 1 от 5

    Асеновград чества 136 години от Съединението на България.

    Кметът доктор Христо Грудев поднесе венец в знак на признателност и се поклони пред паметната плоча на Пере Тошев в града.

    Ритуалът започна точно в 09:30 ч.

    Тематично слово пред присъстващите изнесе директорът на Исторически музей - Асеновград Иван Дуков.

    Той сподели интересни исторически факти от събитията, които са довели до заветната цел - обединението на българските земи.

    Дуков разказа, че за осъществяването на този процес нашите предци са търсили абсолютно различни начини, без да търсят оправдания. В създадените комитети са влезли хора от различни прослойки на обществото.

    Още през април 1884 г. под ръководството на Пере Тошев в Асеновград е бил сформиран таен революционен комитет за освобождението на Македония и Одринско.

    "Ние сме в един комфорт на времето тук и сега. Нека не забравяме, че хората, които са участвали в това съединение са направили изключителни жертви.

    Фактът, че по това време на годината голяма част от обществото не се намира в населените места. Обичайно, в началото на септември е по горите, лозята или мелниците. Поради това, организацията е била изключително трудна.

    Изисквали са се неимоверни усилия, за се мотивират хората да оставят настрани ежедневните си битови нужди и да се включат в борбите за съединение", обясни Иван Дуков.

    В заключение той цитира изявление на Константин Иречек, което гласи: "Вече никой не може да упреква българите, че нямали държавна идея, народно самосъзнание и че тяхната свобода е само харизано нещо, което не знаели нито да оценяват, нито да пазят"!

    Последва поднасянето на цветя и венци в знак на признателност пред паметната плоча на Пере Тошев в Асеновград, разположена в парка между ЖП гара и булевард "България".

    Своята почит в минута мълчание и на колене отдадоха кметът доктор Христо Грудев, заместник-кметът инженер Петър Петров, председателят на Общинския съвет в града, народни представители, общински съветници, военнослужещи във Военно формирование 24490, общественици и граждани. прозвуча и химнът на България.

    Празничният ден в Асеновград продължи пред Историческия музей, където бе изнесен концерт на талантите от Музейната музикална школа.

    Източник: Asenovgrad.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини