Лишени от добавки за COVID-19 медици започват гладна стачка

Видински спешни медици започват днес гладна стачка заради неполучени добавки за работа с COVID-19.

Проблемът е основно при 16-те санитари, които са разпределени във филиалите. Те получили 1000 лева през декември 2020 г. и им било казано, че парите са за цялата изминала година. Оттогава не са им изплащани допълнителни възнаграждения.

Такъв проблем има само в Центъра за спешна помощ във Видин.

Вчера от Министерството на здравеопазването увериха, че няма основание допълнителните възнаграждения на работещите на първа линия в спешното във Видин да не бъдат изплатени.

„Явно има нещо нередно в местното ръководство”, казва д-р Иво Георгиев от Спешна помощ пред Нова тв. По думите му директорът на Центъра за спешна помощ д-р Емил Виденов казал пред него и санитарка: "Санитарите няма да получат, ако ще и папата да дойде". Той смятал, че санитарите са "почистващо звено", а не част от Спешна помощ.

За пореден път се отнесоха към нас като към хора втора ръка - коментира санитарката от Кула Милена Лалова. Тя настоя д-р Виденов "да изкара длъжностната характеристика на санитаря и да прочете задълженията ни точка по точка".

"Там много ясно е описано какви са задълженията ни и от началото на пандемията ние изобщо не сме си и помисляли да не си ги изпълняваме. Освен, че подготвяме пациентите за преглед в амбулаторията, наше задължение е да ги качваме в линейките, да ги сваляме от линейките, да правим дезинфекция след всеки пациент. Когато мобилният екип е излязъл на адрес, при връщане на въпросния екип наше задължение е да почистим линейката, да я дезинфекцираме и да изперем екипите", обясни тя.

Днес представители на синдикат "Здравеопазване" към национален синдикат "Защита" ще представят исканията на медиците, след което стачката им започва. Ще гладуват работещи в Спешна помощ от Кула, Видин и Димово. Към санитарите ще се присъедини в знак на солидарност и един фелдшер. Д-р Георгиев също ще се включи.

Гладната стачка ще е щафетна, всеки ще се лишава от храна за 24 часа.

Източник: offnews

Коментари в сайта

Последни новини