Плавно покачване на карантинираните ученици и учители

По последни данни от 20 септември т.г., 0,71 процента са карантинираните учители заради COVID-19 в България, а карантинираните ученици са 0,44 процента. Това съобщи на пресконференция днес служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков.

Той припомни, че към 15 септември карантинираните учители бяха малко над 0,6 процента, а учениците в карантина в страната бяха 0,31 процента.

"Имаме плавно покачване в момента, то е очаквано, това, в което трябва да внимаваме, е да нямаме рязка промяна. Тогава ще се наложи да се затварят по-радикално паралелки или училища, за да не позволим взривоопасно нарастване на случаите", каза министър Денков.

Най-много ученици в карантина са във Велико Търново - 1,12 процента, в Кюстендил - 0,83 процента и в Шумен - 0,77 процента. Отново повтарям, че как ще се развият тези проценти зависи само от две неща: как се спазват мерките извън училище, но и как се спазват мерките вътре в училище, каза образователният министър.

"Ако се носят маски, ако се спазва дистанция, ако се пазят взаимно, тогава ще имаме преминаване през ниска вълна, която може да бъде по-дълга, но няма да имаме сериозни проблеми с претоварване на болничната система. Ако не се спазват мерките, предполагам локално, там, където не се спазват, ще има проблеми и ще трябва да затваряме училища. Няма друга практика, която да е показала, че нещо друго може да помогне", заяви министър Денков.

Той съобщи, че в момента около 32 процента са ваксинираните учители, включително с "първа игла". Последната информация е, че има и два, три процента ваксинирани ученици, включително и с "първа игла".

Министър Денков каза, че това е ситуацията в момента и няма нищо успокоително, защото и математическите модели, и епидемиолозите предупреждават, че най-трудни ще бъдат периодите около средата на октомври и ние се подготвяме за този момент.

Към 1 октомври ще се събере информация и за ваксинацията в университетите.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини