Мутация в неандерталски ген може да е причина някои хора да не боледуват от COVID-19

Учени от Британския център за вирусни изследвания са установили причината част от световното население да не е податливо на COVID-19. Резултатите от анализа са публикувани в списание Science на 28 септември.

Според изследователите, това е въпрос на особености на генетиката на такива хора, а именно наличието на мутация в гена OAS1 в организма.

Според резултатите от анализа, вътреклетъчната защита на този ген помага за формирането на естествен "имунитет" към SARS-CoV-2, а също така намалява тежестта на заболяването.

Изследователите са използвали метода на секвениране в работата си, което им дало възможност да  установят, че вариант на гена OAS1 е в състояние да "разпознае" някои от типичните признаци на вируси, включително COVID-19. Генът с мутацията се различава има една мастна молекула, прикрепена към протеина си, поради което реагира на патогена на коронавируса и може да изпраща "сигнал за тревога" към имунната система.

Предишни проучвания са идентифицирали хаплотипа на този вариант на гена OAS1, който е наследен от неандерталците и който е свързан с намалена чувствителност към инфекция със SARS-CoV-2 и защита от тежък COVID-19. В новото изследване британските учени оценяват антивирусната активност на OAS1 in vitro, комбинирано с анализ на OAS1 в кохорти от пациенти. Техните резултати показват, че защитният неандерталския хаплотип OAS1 вероятно предотвратява тежко заболяване и насочва към места на репликация на SARS-CoV-2. 

Доказано е, че OAS1 инхибира репликацията на SARS-CoV-2. При повечето бозайници OAS1 е прикрепен към клетъчните мембрани чрез пренилова група. Милиарди хора обаче не притежават пренилирания хаплотип OAS1, включително много от тях с тежък COVID-19.

Секвенирането е метод, който позволява да се установи последователността от нуклеотиди в молекула на ДНК.

Други учени вече заявиха, че споделят мнението, че някои хора имат генетични характеристики, които дават високо ниво на интерферон и защита от вируса поради силен вроден имунитет. Според публикации, хората с високи нива на интерферон алфа, с високо съдържание на лимфоцити в кръвта и носители на някои генетичните маркери са с повишена защита срещу коронавируса.

DOI: 10.1126/science.abj3624 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини