Локдаун в Москва

Руската столица въведе най-строгите мерки за затваряне от юни 2020 г. в четвъртък, опитвайки да помогне на болниците пред настъпващата вълна от коронавирус и рекордно високите нива на смъртните случаи.

Частичното затваряне, при което само основни магазини като аптеки и супермаркети могат да останат отворени, докато училищата и държавните детски градини са затворени, идва преди едноседмичното прекъсване на работа, наредено от правителството в цяла Русия от 30 октомври.

Подобно на Москва, някои региони решиха да започнат локдауните предварително.

На жителите на Москва е позволено да напускат домовете си свободно и това накара онези, които могат да си го позволят, да заминат на почивки в чужбина, вместо да си стоят вкъщи, пише Ройтерс. Неваксинираните хора над 60 г. ще останат затворени по домовете си до февруари.

Част от московчани подкрепят затварянето, защото смятат, че то ще забави разпространението на инфекцията и ще помогне на здравната система да издържи на натиска, но други ги намират за безсмислени преди по-голямата част от населението да бъде ваксинирана.

Междувременно властите съобщиха за нов рекорд на починали в Русия в четвъртък -1159 души за последните 24 часа. Новите случаи са 40 096 нови инфекции в сравнение с 36 582 в сряда

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини