Кирил Петков: Сами решаваме за политиката си в рамките на НАТО

По повод настояването на Русия НАТО да изтегли военните си части и от България и Румъния, премиерът Кирил Петков направи изявление пред Народното събрание. По думите на премиера България сама решава каква политика да води в рамките на членството си НАТО.

„Вашингтонският договор не предвижда втора категория страни членки, за които колективната отбрана да се прилага избирателно или ограничен обем. Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в конструктивния диалог за деескалация на напрежението, както и да работи за по-сигурна Европа, основаваща се на върховенството на правото и стриктно прилагане на поетите международно правни ангажименти“, каза премиерът Кирил Петков.

Неговото изслушване в парламента след огласяване на искането на Русия бе поискано от ГЕРБ.

ГЕРБ поиска да бъде свикан и извънреден консултативен съвет при президента заради искането на Русия за изтегляне на войските на НАТО от България и Румъния като гаранция в сферата на сигурността.

В декларация от трибуната на парламента заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов подчерта, че въпросът засяга пряко българската национална сигурност и настоя за ясни позиции от държавните институции.

„Правителството и парламентът незабавно да заемат ясна и недвусмислена позиция по руските заплахи и поведение. Румен Радев незабавно да свика извънреден Консултативен съвет по национална сигурност по горепосочените теми. Трето, да се свика спешно заседание на комисията по отбрана, на което министърът на отбраната да уведоми народните представители и да представи действията и плановете на правителството за осигуряване на българската национална отбрана“.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов коментира, че България не бива да се поддава на руските провокации. Страната ни е направила своя избор и НАТО е гаранция за нашата сигурност, подчерта Иванов.

„България е направила своя избор. Той е ясен и еднозначен. Нашата национална сигурност се гарантира в съюз с НАТО и от името на „Демократична България“ искам много ясно да заявя, че ние потвърждаваме този избор и ще развиваме нашето членство в НАТО и няма да се поддаваме на руската провокация, да се опитват да ни върнат към т.нар. сфери на влияние ексклузивни, защото това е същността на позицията на Кремъл.“

Българската позиция трябва да е за деескалация на напрежението, което за съжаление, идва от НАТО, посочи лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„Когато отношенията са изключително напрегнати, е нормално да очакваме подобна реакция, както, от друга страна, е нормално в ситуация, когато България представлява държава членка на НАТО, да станем плацдарм за натрупване на още войски. Само преди няколко дни в България бяха вкарани нови американски танкове. Българската позиция трябва да бъде за деескалация на конфликта. За съжаление, това което забелязваме, е, че напрежението идва от страна на НАТО.“

Източник: БНР

Коментари в сайта (2)

  • 1
    12
    123
    2 0
    15:50, 21 яну 2022
    Референдум дали да има краварски войски у нас. Ако идват на учения да си плащат базите.Тук няма натовси воиски има американски окупатори.
  • 2
    :-
    :-D:-D:-D
    2 0
    18:50, 21 яну 2022
    След изявлението на Русия всички тоалетни в народното събрание били заети и се наложило да докарат преносими химически тоалетни за възникналата голяма нужда на "народните" представители. :-D:-D:-D
Последни новини