Липсват лекарства за онкоболни пациенти

За тревожна липса на лекарства за онкоболни, съобщават пациенти в Бургас, Варна, Шумен и Русе. Пациентски организации вече са уведомили здравния министър Асена Сербезова.

Има пациенти, които търсят необходимите медикаменти зад граница, каза Мария Хаджийска по БНТ.

Огромният проблем е, че дори и медикаментите да са налични, те са на непосилна цена за пациентите, допълни тя. Някои болни трябва да отделят по 2000 лв. месечно за лекарствата си, уточни Хаджийска.

Онкоболницата във Варна е осигурила медикаменти за пациентите, заяви в ефира на предаването зам.-управителят Янислава Илиева.

"Обезпечили сме лечението на окноболните. Проблемът с доставките на лекарства не зависи от ръководството на болницата. Доставката се извършва чрез централизирани търгове от МЗ. Тази година оттам навреме пуснаха своя търг, но поради обжалване на процедурата, тя беше спряна. През ноември публикувахме обществената поръчка. Почти всички договори вече са сключени. Остават още 2 договора, които ще бъдат сключени днес и утре", увери Янислава Илиева и допълни, че забавянето с една седмица не е фатално за здравето на пациентите.

От здравното министерство са съобщили, че при тях не са постъпвали сигнали от пациенти за проблеми с осигуряването на лекарствени продукти за терапия на онкологични заболявания. Няма и постъпили уведомления от притежатели на разрешения за употреба, търговци на едро, както и от ИАЛ за проблеми доставките на подобни продукти. В писмо от пациентска организация се съобщава за проблеми с доставките на противотуморни лекарствени продукти в Шумен, Русе, Варна и Бургас, съобщават от МЗ.

Коментари в сайта

Последни новини