Руската дума гласува за признаването на Донецката и Луганската републики

Държавната дума по време на пленарната сесия гласува за проекта за постановление за признаването от Русия на Донецката и Луганската народни републики.

Както уточни председателят на долната камара на парламента Вячеслав Володин, документът ще бъде изпратен незабавно на държавния глава.

"Депутатите смятат, че признаването на ДНР и ЛНР ще създаде основа за гарантиране на сигурността и защита на жителите на републиките от външни заплахи, както и за укрепване на международния мир и регионалната стабилност“, подчерта той.

На 19 януари парламентаристи от Комунистическата партия на Руската федерация представиха проект на апел до президента на Русия за признаване на Донецката и Луганската републики за независими държави и възможно най-ранни преговори с тяхното ръководство за създаване на правна основа за междудържавни отношения и регулиране всички аспекти на сътрудничество и взаимопомощ.

На 14 февруари депутати от Единна Русия внесоха в Държавната дума проекта за консултации с Министерството на външните работи по проекторезолюция на Комунистическата партия.

Киев определи признаването на ДНР и ЛНР като оттегляне от Минските споразумения.

"Относно възможното признаване на т. нар. ЛДНР от руската дума. Искам още веднъж да напомня неизменната позиция на Украйна - ако решението за признаване бъде одобрено, Русия де факто и де юре ще се оттегли от Минските споразумения с всички произтичащи от това последици", каза днес украинският външният министър Дмитро Кулеба на брифинг.

Кулеба добави, че Украйна вече е предупредила международните партньори за позицията си.

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ян
    Янко Митев
    2 -1
    13:30, 15 фев 2022
    Хатят ли руснаците война?
    • Ах
      Аха
      2 -1
      19:08, 15 фев 2022
      Хатят не хатят бързо ще я спечелят дано пак не се окажем от губещата страна защото ще станем долината на широките гащи
    • Се
      Сергей
      1 0
      22:01, 16 фев 2022
      Янко , Янко вятър те вее на бял кон !
      Още на сутринта ще те изкараме по бели гащи , не си мисли , че не знаем къде си.
Последни новини