Градската библиотека в Асеновград се сдоби с планетариум

Градска библиотека "Паисий Хилендарски" в Асеновград се сдоби с планетариум.

В културното средище са съхранени стенописи с приказни сюжети на асеновградския художник Коста Форев.

Припомняме, че през 2018 г. така наречената „Стая на приказките” беше реновирана с финансиране от библиотеката и от дъщерята на художника – Ламбриана Форева.

Помещението бе трансформирано в Мултифункционална зала „Коста Форев”, където се реализира проектът „Приказките оживяват”.

С помощта на мобилна технология, наречена „разширена реалност“, всеки приказен герой от паната се разпознава от специално мобилно приложение.

Чрез него посетителите могат да се запознаят със съдържанието на приказката, главните герои и сюжета, в рамките на до 3 минути.

В деня на 80-тата годишнина от рождението на Форев функциите на едноименната зала се разшириха с новия японски образователен планетариум. Той е доставен от Япония и е закупен със средства от награда на фондация „Снежана Янева” от конкурса за иновативна библиотека.

Отпуснатата сума е в размер на 700 лева. Библиотечната институция съфинансирана с близо 300 лева за закупуване на 27 диска с различни програми за вселената.

Изображението на обектите се проектира на тавана в стаята, а филмите се представят на специален екран в залата.

Ръководството на Градската библиотека в Асеновград посочва, че планетариумът дава възможност да се започне нова дейност за работа с деца, насочена към астрономията.

Целта на „Пътешествие във вселената” е да провокира интереса на малките посетители към изучаване на космическите обекти и явления.

Откриването на програмата ще бъде на 8 март т. г. от 11:00 часа.

Сред официалните гости на събитието ще бъде Емилия Радева, сестра на Снежана Янева.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини