Децата ни се друсат евтино и регламентирано

    Тръгналата мода из Европа отпреди няколко години сред тийнейджърите и младите хора да се друсат хем евтино, хем легално с райски газ (диазотен оксид-N2O), застига все по-осезаемо и нашата страна.

    Тази мода не подминава и Хасково. Има съобщения отпреди време, че балони, надути с райски газ се продават като мега екстра в местните нощни клубове.

    Все по-често обаче патрончета с райски газ са изхвърлени направо на улицата, което е още по-притеснително, защото означава, че тези, които ползват райски газ, вече не се съобразяват и смущават дори къде го правят.

    Една от ситуациите е от неделя привечер. Млада майка на момченце на година и половина изпрати снимки в редакцията ни на флакон. Били на разходка с момченцето й на Ямача, в района до  монумента на Богородица и Камбанарията.

    „Видях, че малкият, който беше на няколко крачки от мен, взе нещо от земята и го пъхна в устата си. Извадих метален малък флакон, който при проверката ми в интернет се оказа, че е някаква нова детска дрога. Това е на улицата, трябва да се реагира, за да предпазим децата си“, споделя с притеснение жената.

    Същият метален сив флакон, като от сигнала на младата жена, намерил преди дни мъж в кв. „Орфей“. Капсулата била изхвърлена пред един от входовете на блока, в който бил на гости.

    „Взех металната капсула, защото ми привлече вниманието с малкия си размер и необичайна форма. Оказа се, че е остатък от райски газ, с който днешните младежи се друсат. Имам син в десети клас и съм много притеснен за ситуацията. Непрекъснато говорим за опасностите на улицата.“, казва той.

    Какво се случва на други места?

    Като легален, евтин и уж безвреден райският газ се води като дрога с „много предимства“.

    Още от 2019 година този тип надрусване набира скорост в Нидерландия. През същата година там отваря врати и първият специализиран магазин за райски газ.

    Почитателите на метода за опиянение го вдишват от надуваем балон или го изсмукват направо от флакона.

    Според данните на властите същата година консумацията на райски газ се увеличава драстично. Драстично видими стават и следите от употребата на тази дрога: по паркинги, зелените площи или по улиците-навсякъде се появяват празни метални капсули или балони. Експертите започват с тревога да говорят за пристрастяване.

    Същевременно се появяват и съобщения за рязко увеличение на броят на отравянията от райски газ, информират от  Националния информационен център по токсикология в Утрехт. Докато през 2015 година случаите са били общо 13, през първата половина на 2019 година вече има 67 натровени. Става въпрос за поява на световъртеж, гадене и дори парализа.

    Според доклад на холандските власти, всеки пети младеж между 20 и 24 години през 2019 година е вдишвал вече райски газ. Дори и при групата до 35-годишна възраст се наблюдава повишен интерес към дрогата, особено по време на партита.

    Модата у нас

    В България модата на употребата на райски газ се навлиза по-осезаемо през 2021 година. Вече има редица сайтове, които предлагат флакони с райска газ през интернет. Тази търговия извършват абсолютно легално. Райският газ се продава легално от 2016 година и може да бъде закупен в капсули за сметана. След решение на Европейския съд вече не попада под ударите на строгия закон за лекарствените средства. Все още се ползва от някои зъболекари като средство за обезболяване.

    В сайтовете и на български има огромно разнообразие от флакони. Можеш да си купиш от една кутия до един палет, който съдържа близо 30 000 броя. Спрямо грамажа на флакона цената варира от 0,90 лв. до 1,30 лв. Има и промо пакети, които предлагат още по-ниска цена за флакон-между 0,60-0,65 лв. Всеки може да с избере цветя на флакона и вкуса на газа в него-ягода или мента, например. Дори могат да се срещнат предложения с надпис “за начинаещи“. Производителите са различни, като като най-реномирани се водят няколко фирми от Австрия, Китай и Унгария. Но да се купят флакони има много възможности, дори и от хранителни магазини. В големите магазинни вериги у нас флаконите се продават и в кутии за нуждите на сладкаропроизводството.

    Така лесно достъпен и евтин райският газ е примамлив за много младежи

    В социалната мрежа ТикТок могат да се намерят много клипчета на младежки компании, които се снимат как вдишват от балони и се хвалят с последващата еуфория. И правят това не само на домашно парти, а съвсем спокойно и в заведения, както и на обществени места. Кадри показват и хора, които се омайват по същия начин,  седящи зад волана на колата си и в движение.

    Сред българските младежи този вид наркотик е популярен като „дискотечна вулканизация“ и „новото лепило“ / б.а.: сравнението е с това, че преди години под подлезите  в градска среда, можеше да се видят хора, които дишат ацетоново лепило-ефектът при газа е същия: лесна достъпност и евтина суровина за надрусване./

    В заведенията балонът, пълен с райски газ, струва между 5 и 7 лева. Предлага се и  „двоен балон“ с диазотен оксид за 10 лева. Ефектът е бърз и води до кратко опиянение, което трае от 30 секунди до няколко минути. Потребители споделят за засилени усещания и изтръпване на цялото тяло. Някои се кикотят неудържимо.

    При средна „консумация” на 5 до 10 флакончета веднъж месечно дрогата е сравнително безопасна. В клипчетата си българските младежи споделя, че понякога на вечер „употребяват“ по 5-10 балона с N2O. Някои признават за „балонена“ зависимост и пристрастяване.

    А това вече е първа сигнална лампа за сериозен проблем от иначе соченият като безобиден „райски газ“.

    Смехът и еуфорията, удовлетвореността, че хем си законен, хем ти е леко на душата, в такива случаи могат бързо да изчезнат, предупреждават специалистите.

    За какво всъщност става въпрос?

    Диазотният оксид е дисоциативен анестетик с дългогодишна употреба в медицината. Няма закони, които забраняват продажбата и евентуалната му употреба от деца, но колкото и да се рекламира като напълно безвреден, съществуват краткосрочни и дългосрочни рискове за здравето, разясняват от сайта за здравна информация media.framar.bg

    Дисоциативните анестетици спадат към групата на халюциногените. Те са психоактивни вещества, които изкривяват възприемането на звук и картина, -предизвикват чувство на дисоциация - откъсване, изолиране от околната среда и себе си. Това се постига чрез намаляване или блокиране на сигналите от различни нервни клетки.

    Райският газ е безцветен и обикновено се използва от зъболекари и медицински специалисти за успокояване на пациенти, подложени на леки медицински процедури.

    Освен това е хранителна добавка, когато се използва като пропелент за бита сметана и се използва в автомобилната индустрия за подобряване на работата на двигателя. Също така все повече се използва за лечение на хора, които се отказват от алкохолна зависимост.

    Когато се прилага с цел забавление, вдишването му води до еуфория, откъсване от заобикалящата реалност и взрив от емоции. Макар това да продължава в рамките на средно до 5 минути, всеки човек е индивидуален и няма достатъчно медицински данни как се отразява на деца.

    Няма безопасно ниво на употреба на наркотици, предупреждават специалистите. Азотният оксид засяга всеки по различен начин въз основа на приетото количество, размера, теглото и моментното здравно състояние на потребителя, дали човекът е свикнал да го приема, дали други лекарства се приемат по същото време.

    Понякога употребата на райски газ може да наруши изпълнението на рутинни дейности, като слизане по стълби, пресичане на улица, шофиране и работа с машини.

    Хората под въздействие на такава субстанция може да са опасни не само за себе си, но и за околните.

    Опасност от халюцинации

    Райският газ е пряко свързан с невротрансмитерите в мозъка, има десетки публикации, в които пациенти търсят лекарска помощ заради халюцинации.

    Обезпокоителното в случая е, че са документирани случаи, в които хора, приемали райски газ страдат от психоза, че някой или нещо ги подтиква към самоубийство.

    Гадене и повръщане

    Това е често срещан страничен ефект от употребата на райски газ. Обилното повръщане води до бърза загуба на телесни течности и електролити и рязко спадане на кръвното налягане.

    Хиперпигментация

    Кожата е богато кръвоснабдена, затова всяка значителна промяна в кръвната картина може да се отрази на нейния външен вид. Тъмните петна се наричат хиперпигментация и са свързани с по-големи количества меланин.

    Райският газ, използван дълго по време на хирургична операция като анестезия или редовно с цел развлечение може да причини появата на тъмни петна по кожата на тялото, около ноктите на краката и ръцете.

    Причината за възникване на петната е изцяло вътрешна, повърхностното третиране с козметика против хиперпигментни петна ще е обречено на провал. Когато е засегнат външния вид на млад човек, това може да окаже понижаване на самочувствието и депресивни състояния. Ето защо е нужно да се сподели на лекар за приема на райски газ, да се направят нужните кръвни изследвания и да се назначи адекватно лечение.

    Здравето и безопасността

    При вдишване директно от резервоари или уипети (крушки), газът е силно студен (-40C градуса) и може да причини измръзване на носа, устните и гърлото (включително гласните струни). Тъй като газът също е под постоянно налягане, директното му вдишване може да доведе до разкъсвания на белодробната тъка. Освобождаването на азотен оксид в балон помага за затопляне на газа и нормализиране на налягането преди вдишване.

    Дългосрочни ефекти

    Продължителното излагане на азотен оксид може да доведе до: психологическа зависимост, спазми на крайниците, депресия, нарушаване на репродуктивната система, загуба на паметта. Като последствие може да се стигне и до изчерпване на витамин В12, а неговото продължително намаляване в организма причинява увреждане на мозъка и нервите.

    Вдишването на азотен оксид може да бъде фатално

    При вдишване на голямо количество азотен оксид, това може да доведе до: понижаване на кръвно налягане, припадък или дори сърдечен удар.

    Вдишването на азотен оксид може да бъде фатално, ако не получите достатъчно кислород, което е известно като хипоксия.

    „Макар да се води като препарат за лека анестезия, при употреба без медицинско назначение и наблюдение, категорично този газ не е безопасен. Да не забравяме, че отровата прави лекарството“, припомня д-р Николай Николов от Хасково. Педиатърът е с дългогодишен стаж и повечето от хората в пациентската му листа са именно младежи. Засега при него не са идвали тийнейджъри или родители на деца с оплаквания и симптоми, характерни за употребата на райски газ. Медикът обаче е силно притеснен от разпространяващата се мода за употребата му като развеселително средство сред младото поколение.

    Заради ниската си цена райският газ е достъпен дори за бюджета на учениците, това е ясно. На цена от няколко стотинки до пет лева удоволствието е гарантирано. Но колко ли често младежите си дават сметка, че след като веднъж за няколко минутки изпитат еуфория и веселие, могат да се пристрастят към тази субстанция. Няма законови пречки за ограничаване закупуването на лица под 18 години. И това е основен проблем.

    И ако днес майката на едогодишното момченце с флакон от райски газ в устата от Ямача и бащата на десетокласника от Хасково, реагират с притеснение, то ние като общество дали трябва да чакаме отново нещата да се случват на парче и в разговор по единично. Не е ли по ценно и логично, вместо на принципа „и сам войнът е войн“, всички като общество да реагираме и да поискаме законово регламентиране на условията за получаване на флаконите за  сладкаропроизводството, както и забрана тези флакони да се продават на лица под 18-годишна възраст.

    Иначе децата ни ще продължат да се друсат евтино и регламентирано.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Лу
      Лудият Макс
      4 -8
      22:37, 11 юли 2022
      За това къде “можем” има много информация, господи... Виж коментара
      • 33
        333
        7 -2
        10:17, 12 юли 2022
        Три пъти го прочетох и пак не го разбрах! Ти за дрогата или против дрогата си!
      • Вд
        вдв
        1 0
        18:44, 13 юли 2022
        Утре ще е на мода дишане на CH4, познайте от къде?
    • 2
      Цр
      ЦРУ
      25 0
      03:24, 12 юли 2022
      В Орфей дрога се продава около игралните зали, между блоковете 22 ,23 ,24 и 6 също и блокове 18, 19.ченгетата ги знаят кои са , но бездействат. виждал съм как си говорят по нощите дилари и ченгета.
    • 3
      Чу
      чудя се
      17 0
      09:19, 12 юли 2022
      Има ли в тази държава полиция и за какво служи тя? Игра с предтъпниците? Осигуряване на коридори и спокойствие да си продават дрогата? Полицията каква роля изпълнява?
      • Бъ
        бъзз
        11 -6
        09:49, 12 юли 2022
        Каквито граждните, такава и Полицията.
        Кое е чудното?
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини