Фентъзи на Никола Чалъков излиза в САЩ

Разказът „Изгнаникът“ на Никола Чалъков излиза във фентъзи антологията „Fable of Redemption Reclaimed“ на американското издателство „Of Metal and Magic Publishing“ на 2 август. Това съобщи пред БТА българският автор.

Антологията е съставена от 13 фентъзи разказа, в които са засегнати темите за трайните семейни връзки, сътресенията в приятелствата и решителността. „Изгнаникът“ попада в сборника, след като американските издатели вече са проявили интерес към друга творба на Чалъков – романа му „Изпитанието на Розара“. „Изникна идеята преди това в някое тяхно издание да публикуваме нещо, написано от мен, което да е в същия жанр“, коментира писателят пред БТА. По думите му, самият той е предложил разказът „Изгнаникът“ за антологията. „Стори ми се, че разказът е достатъчно представителен за стила ми. И сам по себе си е достатъчно завършен. Има история, която е вълнуваща и интересна. Има и обрат в нея“, допълва той.

Разказът е част от сборника му „Кръгът на лунната светлина“ (изд. „Парадокс“), който е издаден през 2021 г. Историята в него е за момиче, което изучава магии в столицата на кралството, в което живее. „Тя е изпратена от наставниците си да свърши някои задачи в града и вършейки ги, се опитва да помогне на едно сираче, което живее на улицата. Така, тя се забърква в неочаквани неприятности. За да се измъкне от тях, й се налага да прибегне и до магия, в която тя още е доста начинаеща. Налага й се да вземе и някои морални решения“, разказва Чалъков.

Романът му „Изпитанието на Розара“ ще бъде издаден в САЩ през 2023 г. Авторът вече е превел текста на английски език, като предстои да работи допълнително върху него и с редактор от издателството. Именно тази книга, която е на българския пазар от 2019 г., е поводът и за познанството на Чалъков с екипа на „Of Metal and Magic Publishing“. 

„Трябва да привлечеш вниманието буквално с първите страници от творбата, защото навярно издателствата и литературните агенти получават безброй предложения, а времето ги притиска. И трябва да могат да вземат решение да оценят потенциала на изпратения им текст от един кратък откъс“, казва Чалъков. Скоро той ще започне работа и върху продължение на „Изпитанието на Розара“.

„Жанрът фентъзи дава възможност да се случват безброй неща, безброй приключения в един или много светове, които са различни от нашия. Това един вид е бягство от нашия свят. В същото време фентъзито – според мен поне – е много свързано с нашия свят, и дори с обществените проблеми в него. Защото проблемите, с които се сблъскват героите във фентъзито – те са същите като нашите“, допълва още авторът.

Никола Чалъков е писател и преводач с английски и френски език. Той е роден в София през 1981 г. Завършил е английска и френска филология в Нов български университет (НБУ), магистър е по американистика и британистика. Магистър е и по национална сигурност от Академията на МВР. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини