Ужилване от медуза - как да реагираме своевременно?

Медузите се срещат по-често около бреговата ивица след силни източни ветрове и когато температурата на морската вода е по-топла от средната. Опарването от медуза не е опасно, но когато се докоснат до кожата на човек, може да предизвикат дискомфорт и болезненост. Най-честите симптоми са зачервяване, усещане за парене и бодеж, подуване, болка, а понякога кървене. Симптомите обикновено отшумяват след няколко часа, но в някои случаи, ако пациентът е алергичен симптомите могат да бъдат и по-тежки, а това изисква медицинско лечение. Такива състояния са затруднено дишане, виене на свят, гадене, повръщане, диария, бързо разпространяващ се обрив, промени в съзнанието, подуване на лимфните възли и т.н.


Какво да се правим в случай на ужилване от медуза?


На първо място, от кожата трябва да се извадят остатъците от пипалата, ако има такива. След това кожата трябва да се почисти, като не бива да се използва обикновена вода, тъй като тя може да ускори разпространението на отровата на медузата. По същата причина засегната зона не трябва да се търка с голи ръце.


Вместо това най-добре е да се нанесе физиологичен разтвор. Върху мястото може да се наложи и лед, увит в кърпа. Трябва да се отбележи обаче, че засегнатото място не трябва да се изплаква със студена вода, докато в кожата все още има остатъци от медузата, тъй като това може да доведе до отделяне на отрова. Счита се, че горещата вода също може да помогне при болка от опарване от медуза.


В случай на опарване също може да се използва оцет. Накисването или изплакването на засегнатата зона за 15-30 минути предотвратява разпространението на отровата на медузата.


Много популярен мит е, че урината може да намали болката и да неутрализира отровата на медузата, но всъщност е много по-вероятно да се получи обратен ефект. Урината дори може да влоши състоянието.


Счита се, че най-лесният начин да се избегне опарване от медузи е като не се навлиза в морската вода, докато има силни вълни.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

 

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини