Гешев сменил доста министри, вече не ги и помни

Главният прокурор Иван Гешев няма пречки да работи със служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, със служебния правосъден министър Крум Зарков, а и със следващите. "Аз смених много вече, вече ги забравих колко са. Ще работя с всеки, защото аз съм професионалист и не съм политик", отсече Гешев, след като взе участие на пресконференция в БТА, организирана от Института за пътна безопасност и посветена на пътния травматизъм.

Той не би си позволил да оценява, който и да било министър в случая, защото противоречало с разбирането му разделение на властите, правова държава и върховенство на закона. "Дали ми харесват, дали не ми харесват, дали са ми симпатични - няма никакво значение. Въпросът е институциите да вършат работа и да си взаимодействат", каза Гешев.

Иван Гешев не се е запознал с искането на служебния правосъден министър Крум Зарков до Конституционния съд за тълкуване на отношение на правомощията на главния прокурор. От това, което прочел в медиите, Гешев прави извод, че искането не почива нa легални законови основания.

Ако е вярно твърдението, че главният прокурор контролира изпълнителната власт, това няма как да се случи, защото става въпрос за две различни правомощия. Принципът за разделение на властите предполага и контрол между властите, подчерта главният прокурор.

Гешев уточни още, че е сформиран щаб с ДАНС за изборите, като вече имали подадени сигнали. Работа се както и на предишните предсрочно парламентарни избори.

По отношение на тежката катастрофа край Панчарево Гешев обясни, че е налице в пъти ръст на престъпленията, свързани с моторни превозни средства след употребата на алкохол и наркотици. Той настоя да се отнема МПС-то на дееца на катастрофата след употребата на алкохол и наркотици. "Имаше методически указания към прокурорите, които послужиха като основания за отстраняване на главния прокурор. Това ако не беше тъжно, щеше да е смешно", изтъкна Гешев.

По думите му няма единна политика на държавата за пътнотранспортния травматизъм. Тъжно е, че държавата не си върши работата, посочи Гешев и добави, че когато държавата не си върши работата, е добре, че има и неправителствени организации.

Трябва трайна държавна политика, координация на институциите и цялостна визия на проблема, настоя Гешев и запита защо в Гърция и в ЕС спазваме всички правила, а у нас не?

"Аз не съм Народното събрание, ние правим каквото можем. Това, което мога да направя по член 126 от Конституцията мога да издам методически указания. Само с усилията на една институция не може да се случи, нито една институция не може да се справи сама", подчерта Гешев.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини