Сражението за Лиман. Чака се поражение на руснаците до часове

Битката на Въоръжените сили на Украйна за превземане на окупирания Лиман са в решителна фаза, украинските части настъпват от север и югоизток и Русия може да претърпи поражение в следващите няколко часа. Това смята Роб Лий от американския Институт за изследване на външната политика, според когото, намиращите се в пръстен руснаци са във фатална позиция. С подобни коментари още преди полунощ излязоха руски военни блогъри, които в тревожен тон твърдят, че изминалата нощ и днешният ден ще са решаващи за руските войски в района.

Загубата на Русия при Лиман ще затъмни обявяването на анексията на окупираните украински територии, смята Лий. Според него е малко вероятно руснаците да успеят да се оттеглят. Руските телеграм канали пишат, че градът е обкръжен, а ВСУ бият артилерия, минохвъргачки и HIMARS. Кремълските медии допълват, че Лиман повтаря съдбата на Балаклея.

От руска страна града се опитват да задържат части на републиканската армия на т. н. ДНР и руската пехота. В обкръжение са отряд „Барс-13“ - т. н. „Руски легион“ и 20-та общовойскова армия със щаб във Воронеж. РИА Новости с драматизъм допълва, че малкият брой останали цивилни жители „умоляват войниците“ да не ги оставят насаме с ВСУ и „Десен сектор“, които се очаква да навлязат в Лиман. По последни данни силите на Киев са си върнали контрола над село Шандрихолове в Донецка област, превзети са Дробишево и Ямпол. Украинската армия е заела Колодези, Зеленая долина и са прерязали линията Сватово – Макеевка – Терни – Лиман. Откъм Колодези позразделение на ВСУ е провело разузнаване с бой в посока Заречний (Кировск).

След като през нощта е била изгубена връзката със сепаратиститете подкрепящите ги руски сили, в петък сутринта руските военни канали обявиха, че връзката с руския гарнизон е била възстановена и по-думите на руснаците Лиман продължава да е под контрола на т. н. съюзни сили. Донесенията от фронта от последните минути са, че ВСУ са подложили на масиран обстрел „пътя на живота“ за руснаците и сепаратистите, шосето Сватово – Лиман, по което минава снабдяването и прехвърлянето на резерви. Под обстрел са и Дибров, железопътната гара Брусино и Старий караван. Украинските сили бият откъм Колодези на север и откъм плацдарма на брега на река Северский донец от юг.

„Без прехвърляне на значителни подкрепления и концентрация на вниманието на командването на ВС на РФ на лиманското направление съществува сериозен риск от загубата на Лиман и по-нататъшно разрушаване на отбранителния строй на ВС на РФ по западната граница на ЛНР.“ – коментират руски източници.

Каналът „Старше Едди Z“ предава пряка реч от мястото на бойните действия на един от руските бойци:

„Привет, брат. Върнах се от Лиман. По пътя на два пъти едва се отървах от минохвъргачките. Хохлите (украинците) бият по пътя с изчакване. Спаси ме това, че то намалявах скоростта на колата, то след това, обратно, давах газ. На 20 метра от мен избухна 120 мм снаряд. Дроновете им летят навсякъде. Жестока стрелба върви в покрайнините на Лиман. Муджахидините от 488-ми мотострелкови полк (144-та мотострелкова дивизия, част от 20-а общовойскова армия, дислоцирана в Смоленска и Брянска област – бел. ред.) от три защитават града. Някакъв тип с гранатомет нае*а украински БТР М113, типовете плениха пикап с браунинг. Но попаденията са много жестоки, не може да си повдигнеш главата. Гората от юг, според разузнавачите, е осеяна с трупове на хохли. Ние за цял ден бой имаме един убит и трима ранени. Тача че, правдата, видимо, е на наша страна.

Кремълският военен кореспондент Евгенйи Поддубни коментира, че противникът използва огромни сили, механизирани подразделения и поддръжка на високоточна западна артилерия. „Както винаги в действията по ключовите направления са задействани западните средства за разузнаване. Системата за управление на войските е организирана от западните съветници.“ – опитва се да омаловажи украинските усилия Поддубни.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини