"Пи Пи Еф Телеком Груп": "Приветстваме стартираната от КЗК процедура по разследване на сделката за придобиване на "Булсатком"

България заема специално място в отпечатъка на групата, тъй като освен в телекомуникациите и медиите тук също сме представени и от нашия производител на влакове и трамваи "Шкода Груп" (Skoda Group). Това казва изпълнителният директор на "Пи Пи Еф Телеком Груп" (PPF Telecom Group) за Централна и Източна Европа Марек Слачик в интервю за вестник "24 часа".

"ППФ Груп" е диверсифицирана международна компания, която притежава активи за над 42 млрд. евро в редица индустрии, включително финансови услуги, биотехнологии и електронна търговия. Бизнесът ни се простира на над 25 пазара в Европа, Северна Америка и Азия. Телекомуникациите и медийният бизнес представляват повече от 25 на сто от портфолиото на Пи Пи Еф, посочва Слачик.

Изпълнителният директор на "Пи Пи Еф Телеком Груп" казва, че "Йеттел България" (мобилният оператор Yettel) предлага услуги за фиксиран безжичен достъп. Тъй като продължаваме да търсим възможности за разширяване на нашите предложения, със сигурност може да се счита за предимство фактът, че Пи Пи Еф притежава и Би Ти Ви (bTV), ако "Йеттел" реши да обедини телекомуникационни услуги и цифрово съдържание в бъдеще, допълва Марек Слачик.

"Бих искал категорично да заявя, че не планираме продажба на която и да е от нашите компании в България, включително "БиТиВи Медия Груп" (bTV Media Group). Многократно сме казвали, а и доказвали, че сме сериозен играч на българския пазар, който има дългосрочни цели. Имаме сериозни инвестиционни намерения за България. Планираме да продължим да се развиваме тук. Като работодател на близо 3000 служители с принос от близо 200 млн. лв. към икономиката, имаме интерес това да стане в конкурентна, справедлива и стабилна среда".

През последните няколко години наблюдаваме сериозна консолидация. Това се вижда например при пазарите на достъп до интернет и телевизия, където "Виваком" (Vivacom) направи няколко придобивания, казва Марек Слачик, запитан защо се провалил опита на Пи Пи Еф за разширяване на бизнеса с покупката на "Булсатком". "Ние например дадохме конкурентна оферта за придобиване на "Булсатком", но не спечелихме търга, защото нашето намерение беше да се търси одобрение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Малко след това от медийни публикации стана ясно, че сделката за продажбата на "Булсатком" е била сключена с друг купувач, но антимонополният регулатор не е бил уведомен, както повелява законът", казва още Слачик.

"Като един от най-големите инвеститори, данъкоплатци и работодатели в страната ние очакваме и имаме желанието да работим на пазар, който се регулира чрез пазарни механизми, в условия на честна конкуренция и правила. Убедени сме, че спазването на нормативните разпоредби и конкретно Закона за защита на конкуренцията е ключов принцип, който следва да ръководи не само нас, но и всеки играч на пазара", отбелязва високопоставеният мениджър от Пи Пи Еф.

"Появилата се в публичното пространство информация относно структурата на сделката обосновава разбирането, че чрез серия от трансакции победителят в търга - "Вива Корпорейт България", е финансиран от собственика на "Виваком", който очаква "връщане" на отпуснатите средства в натура под формата на оптичната мрежа на "Булсатком", допълва Слачик.

"По този начин нашият конкурент може да прехвърли реалната икономическа стойност на "Булсатком" към себе си и така да придобие значителна пазарна сила. Тези данни трябва да бъдат проверени от КЗК. Ние сме много загрижени, както вероятно и "A1". Надяваме се, че КЗК ще предприеме съответните действия, за да защити конкуренцията на пазара и което е по-важно - потребителите", казва още Марек Слачик.

"Ето защо приветстваме стартираната от КЗК процедура по разследване на сделката, след като стана ясно, че комисията не е получила уведомление за концентрация съгласно изискванията на закона. Съответно очакваме с интерес заключението на комисията. Нещо повече, размерът на участващите дружества по отношение на техните приходи, оборот и териториален обхват в Европейския съюз потенциално би могъл да оправдае предположението, че компетентните органи биха могли да проучат някои параметри на сделката и на ниво ЕС", посочва изпълнителният директор на Пи Пи Еф за Централна и Източна Европа пред вестник "24 часа".

По отношение на сделката с "Булсатком" в момента обмисляме всички възможни варианти, включително да сезираме антимонополната комисия за евентуален картел между някои от посочените предприятия, допълва Слачик.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини