Вдигат тол таксите, махат намаленото ДДС за заведенията

Финансовото състояние на държавата никак не е розово и страната ни е застрашена от свръхдефицит, ако не предприеме редица непопулярни мерки, обяви министър Росица Велкова на брифинг в Министерство на финансите.

Намалените ДДС ставки за ресторантьорите се отменят. Велкова посочи, че тол таксите по пътищата ще бъдат увеличени. Тя предложи и въвеждането на данък свръхпечалба.

Според нея държавата не е пред фалит, но не може да се продължи по досегашния начин.

Решенията са взети от 46-ото, 47-ото и 48-ото Народно събрание, посочи финансовият министър.

Теоретично има опасност и за валутния борд, ако се стигне до свръхдефицит.

МФ подготвя проект на Бюджет 2023 с дефицит от 3%, промяна на данъци и оразване на някои разходи. Проектът предвижда:

  • въвеждането на т.нар. "данък свръхпечалба" - еднократна солидарна вноска за второ полугодие за 2023
  • 100% дивидент от всички публични предприятия след приспадане на счетоводна загуба
  • увеличение на тол такси и концесионни възнаграждения
  • възстановяване на някои от намалените ДДС ставки. Предвижда се по-ниско ДДС да остане само за хляба, брашното, бебешките храни и книгите
  • увеличаване на акциза на е-цигари, става въпрос за т.нар. вейпове, не за нагреваемия тютюн
  • деклрариране ДДС при регистрираните рискови стоки
  • ограничаване на командировки, представителни разходи и разходи за издръжка

Изпълнението на тези мерки ще гарантира изпълнението на Швейцарското правило за индексация на пенсиите, изплащането на увеличените заплати, както и увеличение на заплатите в бюджетния сектор, но само на институциите, които не са увеличавали заплати през 2022, посочи финансовият министър Росица Велкова.

Тя коментира, че теоретично има опасност за падане на валутния борд, ако дефицитите станат прекомерно високи. Отрече мерките да съдържат конкретни препоръки към министерствата за орязване на 20% от разходите им.

"За 20% не е воден дебат, защото се обсъжда 90-процентен буфер, което означава 10% ограничаване на разходите и то само в четвърто тримесечие и то при евентуално повишено салдо. Това значи, че ако разходите се придържат към планираното, няма да има ограничение", обясни тя.

По-рано се появиха публикации, според които служебният финансов министър Росица Велкова е поискала от всички свои колеги министри да намалят разходите си с 20% заради риск за бюджета.

"Ако дефицитът бъде увеличен над 3% няма да отговаряме на критерия за дефицита. Това значи, че трябва да имаме по-висок дълг, което пък значи по-трудно набиране на ликвидност на международните капиталови пазари. Защото при един по-висок дефицит и загубване на перспективата за влизане в еврозоната, международните инвеститори не биха дали такава доходност, каквато имахме, да речем на януарската емисия тази година. Възможно е и да не може да се набере обем. И при условие, че не може да се набере дълг, е възможно да се прибегне и до заем от Международния валутен фонд", посочи Велкова.

По изчисленията на МФ мерките ще вкарат в бюджета над 6 млрд лв.

Мерките, заедно с проекта за Бюджет 2023 ще бъдат предложени за обсъждане на 49 Народно събрание, като окончателното решение ще е на парламента.

Предлаганите промени в данъчните закони ще бъдат публикувани на 17 март. На 3 април Министерство на финансите ще представи проектобюджета за обществено обсъждане и ще започнат съгласувателни процедури с Националния съвет за тристранно сътрудничество. Целта е проекта на Бюджет 2023 да бъде разгледан от МС на 26 април и в законово установения срок да бъде внесен в НС.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини